fredag 31 augusti 2007

Rondellhundar och pensionsförsäkringen

Lars Vilks, numera världsberömd för sina rondelhundar, som inte bara provocerar utan även för ett intressant resonemang om relationen mellan konsten, verkligheten och politiken på sin blogg. Bl.a. för han ett resonemang om fokuseringen på det politiskt korrekta i konstvärlden,

"Som jag nämnde igår har Göteborgsbiennalen precis öppnat med temat ”Om politikens begränsningar och motståndets möjligheter”. Kanske en bättre publikkontakt och ökat inflytande kunde komma med temat: ”Om pensionsförsäkringens begränsningar och dess möjligheter”.

Dagens bild visar rondellhunden profeten Muhammed som lämnat sin favoritrondell vid Vanadisplan och lufsat hela vägen till Råsunda. Han stödjer nu helhjärtat AIK och Black Army för att kunna skapa större förståelse för islam i dessa kretsar. Profeten har med sig en banan som han enligt Black Armys traditioner lägger ner på den plats där Djurgårdens Pa Dembo Touray skall vakta målet.

torsdag 30 augusti 2007

Modiga Birgitta

Modiga Birgitta Ohlsson besöker Zimbabwe, och skriver på brännpunkt i SvD att vi måste stoppa helvetet i landet. Ett land som en gång var Afrikas kornbod, där det fanns ett hopp om demokrati, framsteg och frihet, har störtats i djupaste misär och slaveri av tyrannen Mugabe. Det är verkligen hög tid att vi i väst ser till att få bort honom från makten och in i en fängelsecell! Som vanligt protesterar diktaturkramarna på vänsterkanten, ni vet de som tyckte det var bättre i talibanernas Afghanistan, för att inte tala om Maos Kina.

Uppdatering: Samma bloggare , som anklagar oss liberaler för allt ont från utrotandet av nordamerikas indianer till Idi Amins regim och folkmordet i Rwanada, har även andra konstiga funderingar:
"Och skulle vi mot allt sunt förnuft få en yrkesarmé är det väl risk att borgarna sätter in den mot folk som utövar sina demokratiska rättigheter. I alla fall verkar ju folkpartisten Johan Pehrson vara lagd åt det hållet. Sånt har ju gjorts förut. Ådalen 31."
Just det... Johan Persson... ni vet han från Örebro... vill egentligen använda armén för skjuta ner demokrater... :-)

Samråd om Danvikslösen

Igår kväll genomförde Nacka och Stockholm ett s.k. samrådsmöte om planen för Danvikslösen. Mötet i Dieselverkstan var mycket välbesökt. Under en dryg timma försökte tjänstemän från Stockholm, Nacka och SL, tillsammans med inhyrda konsulter, sälja in projektet. Presentationen var minst sagt rosenskimrande; man använde begrepp som "Stor samhällsnytta..." och "Bidrar till en hållbar samhällsutveckling...". Det fanns ingen ansats till problematisering, utan det kom att bli väl mycket av hårdsäljning, ett litet exempel är att 3 decibels minskning av buller presenterades som väsentligt lägre, medan 1 decibels höjning sades inte kunna märkas.
Framför allt berördes knappast de stora svårigheter som kommer att drabba omkringboende och trafikanter under genomförandetiden.
Trots att det hela presenterades som ett samråd så framfördes det hela inte som att "så här ser förslaget ut..." utan istället "så här kommer det att bli...".
Efteråt fick den inbjudna allmänheten komma med inlägg och frågor. Inte helt oväntat skilde sig den bild som de församlade hade från tjänstemännens. Alla inlägg var mycket kritiska och ifrågasättande. Framför allt framfördes oro över den långa avstängningen av Saltsjöbanan och de stora problem som kommer att drabba omkringboende under de 4,5 år som bygget tar. Många frågade sig också varför man lägger miljarder av skattebetalarnas pengar på ett projekt som inte gynnar någon utom några byggbolag. Många sköt in sig på att det inte fanns någon poäng med den mest kostnadsdrivande delen av projektet, bytet av plats på motorvägen och järnvägen. All heder åt Nackas stadsbyggnadsdirektör Anders Ekengren, som ledde den heta debatten på ett förtjänstfullt sätt.

Kvällens roligaste var den moderata kommunfullmäktigeledamot som berättade att hon tänkte flytta till Skåne under de fyra år som ombyggnaden tar.

DN och SvD, SvD2 har tidigare skrivit om saken.
Info om Danvikslösen hittar du här. Detaljplaner på Nackasidan och i Stockholm. Nacka Miljövårdsråd om Danvikslösen.

onsdag 29 augusti 2007

Expressen fixar kanon

Expressen, som säkert tycker att inte bara skolelever behöver bildas, har bestämt sig för att fixa en egen litteraturkanon. Varje tisdag i 30 veckor kan man köpa en klassisk, skönlitterär bok som bilaga till Expressen. Hemsöborna (vad annars?) är först ut och Lady Chatterleys älskare avslutar serien i april nästa år. Dessemellan bjuds en god variation av kända författare. Ja, vad kan inte marknadskrafterna åstadkomma!

Lilla Landsmötet




Folkpartiet har som bekant landsmöte snart, 6-9 september i Västerås. Mindre känt, men lika roligt, är Lilla Landsmötet som vi hade i Nacka igår kväll. Vårt ombud, Stefan Saläng - se bilden - gick igenom de 415 motionerna (kanske inte riktigt alla) och så hade vi omröstningar om vad vi tyckte. Mycket livlig debatt! Vi avhandlade allt från religiösa friskolor (tillåt, tyckte de flesta) till övergivna vrak i skärgården (den enda av våra motioner som faktiskt fick stöd av partistyrelsen).



Rent allmänt är det tråkigt att se att nästan inga motioner faktiskt stöds av partistyrelsen. Hur bra de än är så möts de med en klapp på huvudet och "det låter ju jättebra, men.. eh.. nej." Det känns inte som rätt sätt att bemöta medlemmarna i en demokratisk organisation. Nog kan man vara lite generösare - det handlar ju faktiskt om att låta medlemmarna forma politiken. Eller har jag missat något..?

måndag 27 augusti 2007

Linfärja över Baggensstäket!

Lina korsar Göta Kanal i Töreboda

Tack vare ett tips från en av våra läsare så har vi hittat den: linfärjan Lina som korsar Göta Kanal i Töreboda med gångtrafikanter och cyklar. Den skulle vara perfekt för Baggenstäket!

Lite info om Lina från Töreboda Turism (därifrån också bilderna kommer):

"Färjan Lina är Sveriges minsta reguljära färja och trafikerar Göta kanal på tvären, inne i Töreboda.Den korta färden tar bara 20-25 sekunder. Färjan dras för hand över kanalen, du kan själv prova på att dra dig över. Priset för enkel resa är 50 öre.Denna unika färjeförbindelse startades 1919 av den pensionerade lokföraren Oskar Lindhult. Från början skedde överfarten med en enkel vickeka men fr.o.m. slutet av 1930-talet fick skepparen Färje-Karl tillstånd att spänna en lina över kanalen och därefter kunde en speciell farkost byggas och tas i drift. "

Förslagsvis utrustar Nacka Kommun snarast en liten expedition till Töreboda för att ta reda på mer om farkosten.

Bro över Baggensstäket?

Centerpartisten Ingemar Sahlgren har motionerat i Nacka kommunfullmäktige om att utreda en gång- och cykelbro över Baggensstäket. Det är oerhört kul att våra allianskompisar Centern åter har kommit in i Nacka kommunfullmäktige, de har många goda och intressanta idéer.
En gång- och cykelbro över Baggensstäket vore onekligen väldigt bra om den fanns. Sundet är bara något tiotal meter brett, men avståndet, landvägen, är nästan två mil! Med en bro skulle man lätt kunna cykla mellan Saltsjöbaden och Orminge, man skulle spara ca. en mil jämfört med idag. Då skulle nog många välja cykeln istället för att tillbringa 1,5 tim. på en buss.
Nu finns det ju onekligen en del problem som måste lösas. Baggensstäket är en av Stockholms mest trafikerade farleder för småbåtar. Det gör att en bro måste bli tillräckligt hög för att inte störa båttrafiken. Sen är det också ett oerhört känsligt läge ur landsskapssynpunkt, det kommer inte vara lätt att passa in en bro.
En idé vore kanske att skapa en förbindelse med en enkel linfärja, som kan ta gående och cyklar. Den skulle t.o.m. kunna vara handdriven med en tillräckligt lätt färja, med tanke på det korta avståndet över. Och tänk så miljövänligt!

Boo närmare badhus

På onsdag kommer Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka att ge tjänstemännen i uppdrag att hitta en tomt för att framtida badhus i Boo. Detta sker efter ett initiativ från Folkpartiet innan sommaren.
Invånarna, och framför allt barnen i Boo, en snabbt växande kommundel där det bor nästan 30.000, har länge tyckt att det varit långt och besvärligt att ta sig till centrala Nacka för att simma. Samtidigt behöver kommundelen attraktiva målpunkter för att kunna attrahera annan service.
Vi har länge drivit frågan och den blev en del av majoritetsplattformen efter valet. Numera har vi även fått stöd av det nybildade Nackalistan. Vi får hoppas att även de andra partierna hakar på så att badhuset kan bli verklighet så fort som möjligt.

söndag 26 augusti 2007

Som Saltsjöbaden - fast med böcker...

Henrik Smedberg och Anna-Karin Boréus pratar med några Duvnäs-bor

I år fyller Saltsjö-Duvnäs 100 år. Under hela året har man ordnat en lång rad evenemang för att fira detta. Idag, på vad som sägs vara sommarens sista dag, ordnade man t.ex. Duvnäsvikens dag, där Folkpartiet givetvis deltog. Ett stort tack till Maria Smedberg som anordande det hela, och till våra aktiva i Saltsjö-Duvnäs. Och Grattis till de 100 åren!

fredag 24 augusti 2007

Fördomskrysset

Det ser ut som det ska bli sämre väder på söndag. Då kanske detta kan vara något för myshörnet i soffan...
http://apdesajn.com/epakryss/korsord1.pdf

torsdag 23 augusti 2007

Besök från Holland




Just nu har vi besök från Waalre i Holland. Det är nio lokalpolitiker som är i Stockholm för att dels besöka Nacka och lära sig allt om LSS, och dels för att titta på Hammarby Sjöstad. Vi har precis ätit lunch och lyssnat på en presentation om Nacka kommun, och nu diskuterar vi utmaningar inom handikappområdet. Mycket spännande! Om en liten stund ska vi traska iväg till ett av Nackas gruppboende och träffa några av de som bor där.

onsdag 22 augusti 2007

Lotta Edholm: ingrip!



Lotta,
du måste sätta stopp för det kanske värsta övergrepp som svenska barn har utsatts för sedan 70-talets barn-tv.
Enligt dagens pappers-DN ska 1100 barn och personal från Engelbrektsskolan tvingas bese fotbollsmatchen Djurgården-Kalmar nu på måndag. För att citera bloggaren Albin Selin:

"Sen läser jag om den totalt vansinnige rektorn för Engelbrektsskolan - en grundskola på gottstältarnas Östermalm. Den sjuke jäveln ska med skolplikten och förskjuten arbetstid som vapen tvinga 1100 lärare och elever på skolan att på måndag genomlida matchen mellan DIF och Kalmar – en match som han har fått fribiljetter till av DIF (hur ska dom annars få dit folk?).Jag kan utan minsta överdrift säga att jag helt utan någon som helst tvekan skulle välja att sitta i fängelse en månad framför att gå på den skitmatchen. Det måste på något vis vara mot lagen att plåga barn på det sättet. Någon måste stoppa honom!"

Lotta du har till på måndag på dig att ingripa!

Inget är ruttet i Danmark...



I Danmark ångar den borgerliga regeringen, ledd av FP:s motsvarighet Venstre, på som aldrig förr, enligt dagens ledare i SvD. Man har ett stort övertag i opinionen, samtidigt som man fortsätter sitt reformarbete med lägre skatt för alla löntagare och satsningar på kvalitet i de offentliga tjänsterna.

Alltså ungefär samma politik som våra egna hjältar får så mycket pisk för just nu. Något som kan göra en förtvivlad, men också hoppfull; i Danmark har man suttit vid makten i sex år och när väljarna får känna av effekten så av den förda politiken så kommer de åter att flockas under fanorna.

tisdag 21 augusti 2007

All förvirrings mamma...

Jörgen Norberg fortsätter sina tirader mot regeringen. Det är uppenbart för de flesta att många männsikor är besvikna på regeringen Reinfeldt av olika orsaker. Det måste vi ha respekt för och försöka återvinna deras förtroende. Men att, som Jörgen, både vara besviken på att sjukpenningen inte är 100% av inkomsten och att man inte avskaffat värnskatten, att man återinfört trängselskatt, avskaffat förmögenhetsskatten och diskuterar en höjning av reavinstskatten, att skolministern vill skapa ordning i skolan och att polisen inte får tillrckligt med resurser, ja då är man bara förvirrad.
Inte blir det bättre för att han anklagar vissa moderater för att vara "rena nazister". Det finns förvisso mängder med olika åsiktsriktningar inom moderaterna; en hel del är nästan-liberaler, några har blivit nästan-sossar, ett högljutt fåtal är nästan-anarkister, många är fortfarande jorden-är-platt-konservativa, men jag har då aldrig stött på några "rena nazister". Att anklaga människor eller rörelser man inte gillar för att vara nazister är barnsligt. Inget av de etablerade partierna i Sverige kan anklagas för att innehålla nazister. Inte ens SD är nazistiskt, de har ju försökt rensa ut sådana element från sina led.

måndag 20 augusti 2007

Släpp prestigen!

...och Hallandsåssoppan bara fortsätter... Nu senast är det DN som rapporterar om nya problem och förseningar, och de boende orkar inte längre bry sig... Inte ens Banverkets projektledare Håkan Asmoarp har en aning om hur det kommer att sluta:
"– I dag är 46 procent av tunnlarna byggda. Bedömningen är att vi nu ligger sju månader efter tidsplanen. Ambitionen är att jobba ifatt det men det är svårt att bedöma om vi kan det, säger Asmoarp. Han vågar därför inte säga om tunneln verkligen står klar 2012 eller om kostnaden håller sig inom de beräknade 7,5 miljarder kronorna."

Allt detta för en tunnel som inte ens behövs! Snälla regeringen, är det inte dags att släppa prestigen och avsluta detta vansinniga projekt. Lägg pengarna som ni sparar på en tunnelbana till Nacka istället. Den inte bara behövs, den skulle gå igenom solitt urberg!

Hälsning från Nacka: ny Sluss NU!


På måndag presenteras de båda förslag till nya Slussen på Kolingsborg. Det är jättebra att det finns två förslag att välja på. Båda är jättefina! Men mitt budskap till Stockholms politiker, av alla kulörer, är bestäm er! Ni borde ha gjort det redan i förra vändan eller helst ännu tidigare! I Nacka är vi innerligt trötta på er velighet. Vi struntar i stort sett i vilket förslag som blir verklighet bara det går fort. Vi är 10.000-tals Nacka- och Värmdöbor som dagligen har ett helvete på grund av er oförmåga att fatta besluta.

Vi måste tänka om när det gäller dagis!

DN har idag en mycket intressant artikel om trafikmiljön vid svenska skolor och förskolor. Den blir allt sämre i och med att fler och fler skjutsar sina barn. Detta är någonting vi ständigt ser här i Nacka. Det är också någonting vi måste ändra på! Det finns många anledningar för föräldrar att skjutsa sina barn, det är ofta långt till dagis och man har ständig tidsbrist, samhällsutbyggnaden sker i allt för hög grad i glesa villaområden med dåliga kollektiva förbindelser, men också det faktum att trafikmiljön upplevs som osäker gör att man vill skydda sina telningar genom att skjutsa dem ända fram!

"Rädslan för trafiken blir en missriktad ambition. Man vill skydda dem från trafiken genom att skjutsa dem, men utsätter egentligen barnen för mer fara då, säger Samuel Sköldö."

En orsak till att det ser ut som det gör på många ställen är att man bygger ganska stora förskoleenheter med 3-5 avdelningar, och också stora lågstadier. Det finns många goda skäl till detta, bl.a. ekonomiska, organisatoriska och personalmässiga. Men jag tror att det är en politik som vi måste börja ompröva. Det är kanske dags att satsa på de små enheterna igen av flera skäl:

  • Det blir glesare och därmed längre till förskolan/skolan, vilket inte bara medför att fler skjutsar, det gör också livet besvärligare för de som inte har bil
  • Fler skjutsningar medför inte bara en sämre trafikmljö och fler olyckor, det leder också till miljöproblem, både lokalt och globalt
  • Barn som går eller cyklar blir friskare längre fram i livet
  • Barn som vänjer sig med att bli skjutsade blir knappast de självständiga initiativrika medbrogare som vi behöver
  • Stora förskolor leder till att olika smittor sprids lättare

Vi måste också i vår planering se till att det naturliga och säkra sättet att ta sig till dagis och skolor är via fötter och pedaler.

söndag 19 augusti 2007

Ny energi för alliansen!

Det stora ljusblå hoppet!

En ny sifo ger alliansen lite bättre siffror. Alltid något att glädja sig åt. Inte minst att KD (tillfälligt?) har tagit sig upp ur bottenträsket. Nu kanske man inte ska fästa så stora förhoppningar vid en enstaka mätning utan faktiskt försöka se vad man kan göra för att åter vinna svenska folkets hjärtan. Mycket som hänt på sistone har ju tyvärr inte direkt pekat i den riktningen. SvD och DN. Att Sverigedemokraterna ökar när Sossarna minskar är illustrerar också kur grundfalskt Mona Sahlins tal om SD som ett högerparti är, SD:s väljare är besvikna sossar som annars skulle hållit sig på sofflocket.
Hoppet för alliansen finns i Jan Björklund, den minister som definitivt står för energin i regeringen. Det tror åtminstone PJ Anders Linder på svenskans ledarsida:
"Trots detta har Alliansen en kanin i hatten, och han heter Jan Björklund. Om några veckor blir det slut på ledarvakuumet i folkpartiet, och om skolministern har använt sommaren väl kan hans nya roll göra stor skillnad, och det inte bara för fp utan för hela borgerligheten. Det vore ytterst välkommet om Björklund tog tillfället i akt den 8 september och använde sitt jungfrutal i Västerås till att slå ett slag för borgerligheten som ideologisk och inte bara skatteteknisk förnyelsekraft – och till att ställa socialdemokratin till svars för bristerna i välfärdstjänsterna i allmänhet och skolan i synnerhet.
En vitamininjektion! Regeringen Reinfeldt har många bra ambitioner. Men statsministerns tillbakalutade stil har lett till att man har fått föra debatten på ideologisk bortaplan, och det blir i längden för tungt. (Se bara på frågan om fastighetsskatten, där världens vinnarfråga blivit en riktig albatross.) Här kan han få draghjälp av en energisk ny fp-ledare, som må vara häcklad i medievänstern men som har folket med sig till tusen i sin kärnfråga. Om hans entré dessutom kan få lite extra fart på kamraterna Hägglund och Olofsson, desto bättre."

lördag 18 augusti 2007

Säg inte att vi inte var varnade!

Elfte september, al-Qaida, Hamas, Hizbollah... Redan för 27 år sedan fanns det de som försökte varna oss. De som försökte tala om för oss att den islamistiska revolutionen i Iran skulle få ödesdigra konsekvenser även i det kalla Norden...

Jörgen igen!

Den numera f.d. moderaten (börjar bli ganska många nu...) Jörgen Norberg, civilingenjör, säger upp kärleken till Alliansen av skäl som förefaller minst sagt naiva. Han trodde att bara han röstade på alliansen skulle guld och gröna skogar (nåja inte det sista kanske) regna över honom, nu blev det inte så. Tydligen hade Jörgen inte läst/förstått att även för Alliansen behöver skattesänkningar finansieras. Dessutom verkar inte matte vara hans starka sida (inget fel med det, han är säkert bra på något annat). Ska sanningen fram så behöver nog Jörgen läsa på lite innan han går och röstar nästa gång. Så slipper han bli besviken på att alla regeringar måste ge med den ena handen och ta med den andra. Det är ju trots allt inte regeringen som skapar välstånd.

Jörgen Norberg, civilingenjör (verkar vara samma person) har även tidigare skrivit insändare som förefaller vara ogenomtänkta:
http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fO%3dIndex%26ArticleID%3d2002%5c02%5c08%5c41340

http://www.skolvarlden.se/Article.jsp?article=1033
Posted by Picasa

fredag 17 augusti 2007

Cyclostrada eller Velostrada?

Jag har länge arbetat för att det skapas effektiva vägar för oss som cykelpendlar längre sträckor. Ett nät av snabba cykelbanor över hela regionen. Cykelbanor som är utformade så att man kan hålla 20-40 km/h långa sträckor. Det är tyvärr fortfarande bara en dröm. Cykelplaneringen i den här regionen verkar ha som utgångspunkt att man cyklar max några kilometer, i högst 10 km/h och aldrig korsar en kommungräns. Man måste också ständigt vara beredd på att ens väg är stängd av allsköns bråte som kommunens tekniska kontor tyckte det var lämpligt att placera där. Eller så tar cykelbanan helt enkelt slut någonstans.När jag försökt propagera för detta så har jag omväxlande använt två olika begrepp; velostrador och cyclostrador. Velostrador för att det låter coolt, franskt-italienskt och rätt laid-back. Cyclostrador (eller t.o.m. cyklostrador) för att det är lättare att faktiskt begripa vad det handlar om. Jag tar gärna emot synpunkter på vad vi ska kalla dem (i väntan på att de förverkligas). Andra förslag är mer än välkommna, radbahn..? velopist..?

All vår början bliver svår

FRID!
Någon gång ska jag väl ta vara på de möjligheter som finns men nog känns det lite underligt att skicka ut en text i cyberrymden. Vad är en blogg? Är det ett inre samtal med sig själv som man låter några slumpvis ta del av? Vad vill man med en blogg? Vill jag påverka andra? Vill jag samla mina tankar och göra dem tydliga för mig själv genom att klä dem i knkreta ord. Är bloggskrivande ett slags meditation? Må det bära eller brista! Nu kastar jag mig ut i den ändlösa IT-världen. Men liksom en komet så återkommer jag.

torsdag 16 augusti 2007

Tack Unckel!


Äntligen har länsstyrelsen sagt ja till Förbifart Stockholm! Man har också ställt upp en rad villkor när det gäller miljön. Vägbygget kommer att beröra inte bara en av Sveriges mest känsliga naturmiljöer, Mälaröarna och i synnerhet Lovön, utan också den primära dricksvattenkällan för ett par miljoner människor. Kommentarer.

Beslutet, i båda dess delar, är klokt. Vi behöver en förbifart för att minska belastningen på människors livsmiljö och inte minst den luft som vi andas, i stans mer centrala delar. Samtidigt är den miljö som vägen kommer att igenom, och till stora delar under, oersättlig. Hela projektet måsta ha, inte bara som ambition, utan som oeftergivligt krav, att miljön på Mälaröarna skyddas.

Den viktigaste invändningen mot projektet, förutom att det kommer att kosta 10-tals miljarder, är att kanske inte är läge att bygga för bilism när vi alla inser behovet av att kraftigt minska densamma. Det blir därför helt nödvändigt att kombinera denna satsning med minst lika stora satsningar på kollektivtrafiken, så att resultatet inte blir att fler väljer bilen.

Förutom Citytunneln så finns det också andra kollektivtrafiksatsningar som måste till, givetvis utbyggnad av den blå linjen till Orminge i första hand, men även nya tvärbanor och cityspårvagnar, pendeltåg till Arninge m.m.

Och så givetvis ett interregionalt cykelvägnät, Cyclostrador!

Vår grundinställning måste vara att få människor att välja att skippa bilkörningen, inte för att de tvingas utan för att de vill, genom att erbjuda bättre alernativ!









Snart i Nacka!

onsdag 15 augusti 2007

Så Mona, åk till Vellinge och se vad du kan göra åt en av Sveriges minst integrerade kommuner!



Sen Sakine Madon började på Expressens ledarredaktion så har tidningen faktiskt blivit riktigt läsvärd. Idag har man en ledare om Mona Sahlins besök i Botkyrka som är både läs- och tankevärd:



"Tänk om Mona Sahlin hade sommartalat i Vellinge i stället för i Botkyrka. Tänk om hon hade sagt att nu ska vi i partiit storsatsa på er stackare som förgås i inskränkta, vitsvenska småorter. Det ska bli cirklar och kultursatsningar tills ni storknar, kurser i graffiti, hip hop och kurdmatlagning; alla får en muslimsk fadder och så blir det obligatoriska bussresor till verkligheten, det vill säga Botkyrka.Man kan anta att infödingarna skulle reagera ilsket på en sådan invit. Etniska svenskar sköter helst sin fritid utan statlig inblandning."


"Man tycker att Botkyrkaborna borde kunna fixa sina liv ganska bra på egen hand, bara de grundläggande förutsättningarna är på plats: en bostad, ett jobb, svenskundervisning och en bra skola till barnen.Men under socialdemokratin har det blivit lite tvärtom i invandrarförorterna. Enastående ont om jobb, men gott om politiska, öronmärkta satsningar på kultur och fritid. En gympaklass här, en simklass där, skogsutflykter till vänster, teaterlektioner till höger. Dutt, dutt, duttelitdutt. Så tar öronpengarna slut och de arbetslösa blir sysslolösa igen. Tills nästa tjusiga storstadssatsning drar i gång."


Som tur är verkar den nya regeringen ha insett att bara en politik som skapar nya jobb genom att det startas nya företag är det enda som skapa integration. Genom förenklingar för småföretagare, modernisering av arbetsrätten och lägre skatter så kan några starta nya företag, inte minst i tjänstesektorn, och många andra få jobb i dessa företag. Genom att komma in på arbetsmarknaden blir man en del av det svenska samhället.


Givetvis måste också samhället ställa upp. Bra svenskaundervisning är en förutsättning. Liksom världens bästa skolor, som fokuserar på kunskap, liksom dagis så att också kvinnorna kan bli en del av vårt samhälle.


Att sätta upp basketkorgar och ha tävlingar i grafitti och hiphop kan ju vara ett tillfälle för politiker att bli plåtade och låtsas som de gör något. För de förorter som besöken går till blir resultatet bara ytterligare stigmatisering. Ens om man vill satsa 15 miljarder på det som Mona. Så Mona, åk till Vellinge och se vad du kan göra åt en av Sveriges minst integrerade kommuner!





tisdag 14 augusti 2007

Omänskligt!

Socialstyrelsen föreslår att hårdare krav ska ställas på de många människor som lider av utmattningsdepressioner, s.k. utbrändhet. I princip ska man tvingas fortsätta jobba, endast om man har allvarliga sämnstörningar ska kunna bli sjukskriven under en kortare tid. Detta är ett fullständigt omänskligt synsätt!
Många har reagerat starkt mot detta. Socialstyrelsens egen expert, Jörgen Herulfsson, som är huvudansvarig för de kriterier för utmattningssyndrom som socialstyrelsen använder, skriver i dagens DNatt nedvärdera stressrelaterade problem enbart för att denna ohälsa inte syns utanpå kroppen är cyniskt och inhumant. Målet om en respektfull vård för alla är hotad i vårt land.”
Utmattningsdepressioner beror ofta på att man upplever att man inte kan motsvara de krav som omgivningen ställer. I dagens Sverige har vi en giftbrygd, blandningen av vårt Lutheranska arv, med ärlighet och plikttrohet, och en extrem tävlingshets importerad från USA. Många människor i vårt land upplever att det inte finns någon gräns för de krav som man ställer på sig själv, för att motsvara omgivningens förväntningar, för att bli precis så “lyckad” som normen verkar kräva.
Det alla dessa människor verkligen inte behöver är mera krav, det är ju kraven som ör problemet! Läkningen måste få ta den tid den behöver. Vi, både som medmänniskor och som samhället, måste ställa upp med tid och resurser för att hjälpa dessa mönniskor tillbaks. Det är det enda som fungerar!
Det är viktigt att regeringen markerar att man inte står bakom detta förslag. Förslag som slår mot de allra mest utsatta, förslag som bygger på en omänsklig människosyn stämmer tyvärr med fördomar många har om de borgerligas, i synnerhet moderaternas, inställning. Vi måste visa att det inte stämmer.

Uppdatering:
I dagens SvD försvarar Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) socialstyrelsens förslag. Hon har även tidigare visat prov på en rätt medeltida syn på hur man botar sjukdomar. Och hon är definitivt ingen bra reklam för alliansen.
Brännpunkt skriver Johanna Nilsson under rubriken "Ryck upp dig, du lilla vrak" om hur det är att vara utbränd, jag hoppas verkligen att CHP läser den!

Uppdatering 2:
Nu backar socialstyrelsen. De känner sig missförstådda.
Fler kommentarer.

Uppdatering 3:
Så ändrade även socialförsäkringsministern sig. "De får längre tid på sig. Det hade inte gjorts någon kvalitetssäkring inom alla diagnoser" är, förhoppningsvis, ett sätt att säga "OK, jag hade fel, verkligheten såg inte ut som jag trodde." Att kunna inse att man har fel och sedan våga ändra sig är en bra egenskap som hon kommer att ha nytta av framöver. Liksom en del andra. T.o.m. liberaler.

Knappast, Kd

Häromdagen gick Kristdemokraterna ut med att partierna i alliansregeringen borde ha ett gemensamt program inför nästa val också, och en riktig valallians. De är inte de första. (Inte minst gjorde vår egen partiledare det i början av 2006.)

Det har pratats om att slå ihop borgerliga partier förut - t.ex. Kd och M, eller (hemska tanke) Fp och C. Well. Jag tror ju att det är så pass stora skillnader mellan partierna att det är lite orealistiskt. Alla har sina frågor, och det är ju det som är storheten också - att vi tycker olika, att vi har olika väljare - men med ett gemensamt mål, som vi kan samarbeta för att nå.

Gemensam plattform fungerade bra i det här valet, och visst behöver alliansen även fortsatt visa vad vi gemensamt vill göra - men det är också viktigt att varje parti får utrymme för att faktiskt driva sina frågor. Jag tror inte att en valallians är den rätta vägen att gå.

måndag 13 augusti 2007

Satsa på barnomsorgen - direkt.

Nu har även regeringsrätten underkänt Nackas form av vårdnadsbidrag, där föräldrar får betalt för att vara hemma med eget barn. Det har varit en omdiskuterad reform ända från start, och vi i Folkpartiet har varit splittrade. Fyra moderata riksdagsmän skriver idag på SvD att regeringen måste snabba på med ett allmänt vårdnadsbidrag, just för att kommunernas egna varianter inte godkänts.

Ja, så kan man ju resonera. De skriver också att jämställdhetsbonusen, som partierna är överens om ska införas, ska vänta. Jag håller inte med. Det känns mycket bättre att lägga ett genomtänkt förslag som tar ett samlat grepp kring hela familjepolitiken, istället för att göra en liten bit i taget. Dessutom är jag faktiskt - fortfarande - inte helt övertygad om att det är så väldigt fiffigt att ge bidrag för att föräldrar ska vara hemma med sina egna barn, men okej, det hör kanske inte riktigt till den aktuella frågan. Ska det göras ska det i alla fall göras bra - och definitivt bättre än "Nacka-modellen" har varit.

För det allra viktigaste just nu är att se till så att alla de familjer i Nacka som har varit med i det här nu får den barnomsorg som de behöver, direkt. Det är inte särskilt gott om platser i Nacka, och särskilt inte i vissa kommundelar. Vi har tidigare sagt dels att vi vill införa en riktig garanti, där kommunen får böta om man inte får barnomsorgsplats inom tre månader. Vi vill också att man ska få plats i den egna kommundelen inom tre månader, för ärligt talat är det ju en ganska klen tröst att få en dagisplats i Älta om man råkar bo i Saltsjö-Boo.

Och en utbyggnad av barnomsorgen är viktigare än vårdnadsbidraget. Mycket viktigare. Det är därför vi försöker kämpa för att man tänker på det här i varje ny exploatering - t.ex. i Ekudden där man bygger nya lägenheter. Folkpartiet yrkade på att det även skulle byggas ett dagis - men se, det blev nerröstad av M och KD. Synd. För det behövs.

torsdag 9 augusti 2007

Stackars Sundbyberg.



Foto från trafiken.nu


Det blev borgerlig majoritet i Sundbyberg, efter 87 år av socialistiskt styre. En otrolig framgång. Synd bara att det kanske tar slut redan nu, ett knappt år efter valet. Två moderater har hoppat av, enligt rapporteringen i bl.a. DN, och kommer nu sitta som politiska vildar i fullmäktige. Nu tror jag i och för sig inte att de kommer föra socialdemokratisk politik - det vore väl ganska överraskande - men det är synd att den borgerliga majoriteten inte klarade att hålla ihop längre än så här. Och det är synd om Sundbyberg.
Uppdaterat: Jaha, de har ansökt om att bli medlemmar i Socialdemokraterna. Där ser man.

Jag vill ha euro!




Svd rapporterar idag att Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning om Euro. Inte en dag för tidigt, tycker jag. Jag är djupt besviken på det förra resultatet, och jag hoppas verkligen att det är dags för ett nytt beslut. Euro-området växer hela tiden, och precis som vår utmärkta Europa-minister Cecilia Malmström säger så är läget ganska annorlunda nu mot vad det var 2003. För mig är gemensam valuta en viktig symbolfråga, något som visar att Europa hör ihop. Och dessutom är det skönt - jätteskönt! - att slippa växla pengar.

onsdag 8 augusti 2007

Nu blir Sverige renare



Enligt DN, SvD och E24 så har antalet nystartade städföretag ökat med mer än 30% i år jämfört med förra året. Detta gäller inte minst i storstäder där människor har svårast att få pusslet att gå ihop, 40% av alla nystartade företag finns i Stockholm. Se också.

Hjärnsmälta!

Tre kårpolitiker, som kallar sig studenter, kritiserar i dagens DN utbildningsminister Lars Leijonborgs förslag på en "flitpremie". De tre, Edith Ringmar från Vänsterns Studentförbund, Petter Nilsson känd från TV, osynliga partiet och en varm anhängare av politiskt våld, samt Bebben Tegelaar från Envoys. Anledningen till att de kallar sig representanter för studenterna är att de fick några promille av studenterna att rösta på dem i kårvalet...
Det de hävdar i artikeln är att eftersom orsaken till att många studenter släpar efter med sina studier är att de måste arbeta vid sidan av, så skulle en "flitpremie" bara gynna de studenter som har så rika föräldrar att dessa kan försörja dem, trots usla studiemedel. Men vänta... en flitpremie skulle ju göra att de som ville satsa på sina studier skulle få en premie så att de slapp jobba vid sidan av... Alltså studenterna skulle tjäna på det eftersom de slapp jobba vid sidan av och dessutom blev klara med sina studier tidigare, samhället skulle tjäna på det eftersom studenterna kom ut och började betala skatt tidigare. De enda som skulle förlora är möjligen Statoil och SevenEleven som skulle få svårare att skaffa fram nattjobbare. Och ett antal kårpolitiker som lever på studenterna.
Att Edith och Petter, som båda representerar tokvänsterns knäpphetsflygel, är emot allt klokt är väl inte att förvåna sig över, men Envoys..? När jag pluggade på Stockholms Universitet var de ett parti som alltid ingick i alla koalitioner, bara de fick ta hand om klubbmästeriet så att de fick nyckeln till ölförrådet. Men det är klart, en alltför överdriven konsumtion av öl befrämjar väl knappast studieresultaten.
Några roliga kommentarer: 1, 2, 3, 4

Bort med felaktiga betalningsanmärkningar!

Tyvärr saknar jag ofta hos Alliansregeringen en vettig uppfattning om vad som är viktiga vardagsfrågor. Ta detta med betalningsanmärkningar. Tydligen är det olagligt att stryka även uppenbart felaktiga betalningsanteckningar, när de en gång registrerats hos kronofogden. Skälet uppges vara att registret, som är underlag för betalningsanmärkningar, utgör ett sorts diarium. Exempel på att anteckningen inte går att stryka, trots att den orsakats av myndighetsfel, har vi kunnat läsa om i flera dagstidningar. Ett antal helt skötsamma personer får därmed stora svårigheter, när det gäller det enklaste kreditköp, telefonabonnemang mm.

Ett nytt problem med kronofogden är att även oseriösa s.k. företagare kan se till att du hamnar i kronofogdens klor. Dessa oseriösa företagare har endast lärt sig skriva fakturor, medan de hela tiden saknat avsikt att leverera någon vara eller tjänst. Trots det kan även de söka kronofogdens hjälp med att driva in betalningar från sina lurade kunder, som med all rätt vägrar betala.

Det kan inte fordras långa utredningar för en ändring. Om det nu är omöjligt att stryka felaktigheter i ett diarium, då kan man väl skriva en ny rad som upphäver den felaktiga anteckningen! Om regeringen brydde sig och hade viljan, så gick det säkert att snabbt ta fram en lagjustering. Det gick ju med a-kassan!

måndag 6 augusti 2007

Din politiska kompass

The Political Compass är ett ställe där man kan mäta sina politiska övertygelser i två dimensioner; höger/vänster och auktoritär/frihetlig. Här är mitt resultat:



söndag 5 augusti 2007

Nackas Amazonas

Området kring Ältaån är ett av intressantaste de i Nacka. Den täta vegetationen för nästan tankarna till Amazonas, i dalgången mellan Älta och Skarpnäck/Bagarmossen känner man sig vädigt lång borta från storstan.
Jag rekommenderar verkligen en upptäcksfärd i den täta vegetationen längs ån, men berätta det inte för någon. Vi vill ju inte att stillheten och tystnaden förstörs.
Några observationer i området från Naturbloggen:
Skogsluffarna har anordnat ett väldigt trevligt fik i sin klubbstuga, Brotorp, nära ån. Rekommenderas!

Stugorna i Skuruparken

Lennart Nilsson, Ronny Fors och Micke Schatz vid Mickes stuga i Skuruparken
Jag och Ronny Fors från Nacka Naturskyddsförening var i torsdags och träffade Micke Schatz, en av stugägarna i Skuruparken vid hans stuga.
Bakgrunden är att MSN vid sitt möte den 13 juni beslutade att ge ett rivningsföreläggande för alla stugor i samband med att Skuruparken ska bli naturreservat. Det finns ett sjuttiotal stugor i parken, varav en rättt stor del gravt misskötta. Även om några stugägare, som t.ex. Micke, har tagit om hand om sin stuga så har det allmänna förfallet medfört att många människor drar sig för att använda området. Det är också alldeles för mycket med 70 stugor på ett område som är 12 hektar om det samtidigt ska fungera som en allmän park och vi ska kunna vidmakthålla områdets stora naturvärden. Att välja ut några få stugor som skulle få vara kvar vore en omöjlig uppgift både ur rättvise- och juridisk synpunkt.
Anledningen till att det blivit som det blivit är nog i första hand att sedan JM tog över marken för ca. 10 år sedan, så har markägarens intresse varit svagt, vilket har gjort att ingen ser till att upprätthålla ordning och regler.
Micke och de andra stugägarna i Skuruparken, liksom de flesta Nackabor, är människor som inte har någon möjlighet att köpa sig ett sommarställe, åtminstone inte inom rimligt avstånd. Det är synd eftersom de människor som mest av allt skulle behöva det är de som bor i trånga lägenheter. En ökad tillgång till enkla fritidshus med bra kollektivtrafik skulle kanske också minska charterresandet och klimatpåverkan.
Jag hoppas att vi i framtiden ska kunna anordna ordentliga koloniområden på kommunal mark, med tydliga regler och en nära kontakt mella kommunen och koloniträdgårdsföreningarna. Jag kan också tänka mig att Nacka köper in områden, kanske i grannkommuner, där man kan anordna kolonistuguområden med små tomter, låga arrenden och självbygge av stugorna. Dessa områden bör ligga i goda kollektivtrafiklägen så att man inte behöver bil för att ta sig dit.

lördag 4 augusti 2007

Vårdnadsbidrag - olika regler i olika kommuner korkat!

KD i Stockholms Stad går till attack mot regeringen när det gäller att det går för långsamt med att tillåta kommunala vårdnadsbidrag. Man hotar med att införa det på egen hand, t.ex. genom att använda den s.k. Nacka-modellen. Med tanke på nacka-modellen har underkänts av såväl länsrätten som kammarrätten så verkar det kanske inte vara en bra idé.
Framför allt så vore det väldigt dumt om varje kommun försöker hitta på egna, mer eller mindre krystade, modeller för vårdnadsbidrag. Förutom att kommer att leda till en myriad laglighetsprövningar i domstol, och därigenom enorm osäkerhet för de föräldrar som vill stanna hemma med sina barn. Som bekant är det ju förbjudet för kommuner att dela ut "bidrag". Dessutom blir det väldigt svårt för föräldrar att flytta mellan kommunerna om regelverken ser olika ut.
Jag tror att det kommer att bli svårt för KD att få med sig sina allianssystrar på att köra ett eget race, man får nog snarast se detta som ett försök att få lite uppmärksamhet så att man kan få upp näsan ovanför vattenytan.

PS. Det är ju ganska lustigt att man kallar det för vårdnadsbidrag, eftersom det är olagligt för kommuner att dela ut sådana. I Nacka har den majoritet (fp,kd,m,mp) som införde "vårdnadsbidraget" valt att kalla det "barnomsorgspeng för vård av endast eget barn i hemmet". Att från början kalla det vårdnadsbidrag ökar ju knappast chanserna för att få igenom det i domstol. Det hjälper ju heller knappast kollegorna i Nacka, där saken ligger och väntar på prövningstillstånd i Regeringsrätten. DS.

Gratis sprutor och heroin???

Jag blir bekymrad över den debatt som nu pågår om att missbrukare ska få gratis sprutor. Ingen vill ju att någon ska vara missbrukare och då ska man inte heller underlätta till att fortsätta med ett missbruk! I bland annat Danmark finns redan möjligheten för missbrukare att få sprutor men det har inte lett till att antalet missbrukare minskat. Jag reagerar nu starkt på att man i Danmark nu vill utöka med ett försök om att ge gratis heroin till missbrukare. Jag blev bestört över att en majoritet av de danska riksdagspartierna nu har det på dagordningen! Vad ger det här för signaler till missbrukare och till de som är på väg in i missbruk? Det här kan väl knappast leda till färre missbrukare? En missbrukare ska inte ha något annat alternativ än att motiveras till ett liv utan missbruk. Våra gemensamma resurser ska gå till förebyggande arbete mot missbruk samt att minska antalet missbrukare och absolut inte till heroin och sprutor!

I den debatt som nu har varit i medierna senaste tiden har känslan varit att Birgitta Rydberg, landstingsråd, (fp) stått ensam i kampen mot gratis sprutor. Men Birgitta och jag är inte ensamma utan även föräldraföreningen mot narkotika www.fmn.org.se tycker som vi. Protestera du också!

fredag 3 augusti 2007

Alla som varit med i SSU borde avgå!

Nu har ännu en bidragsfuskningsskandal avslöjats i SSU. Ännu en i len ång, lång rad genom åren. Det förefaller som SSU har varit en organisation där unga människor har utbildats i konsten att fuska, trixa och armboga sig fram för att skaffa sig pengar, positioner och makt. Helt klart en mycket osund skola som tyvärr bl.a. har gett resultat i form av att en massa personer som har visat sig vara duktiga på just det, idag sitter på en ledande positioner.
Det är uppenbart att alla som har haft uppdrag i SSU har känt till och på olika sätt deltagit i detta fusk. De borde inse att de handlat fel, att de egenskaper som har gjort att de tagit sig fram inte är de rätta för att skapa ett bättre Sverige, och därför avgå!
Se SvD och DN.

Uppdatering:
Nu har dessutom SSU:s egen fackklubb fått nog av sin förbundsledning!

onsdag 1 augusti 2007

Tandlös och halvmesyr



Birgitta Ohlsson om överenskommelsen i FN om Darfur:
"- Tandlös och halvmesyr. Så skulle nattens FN-beslut om att sända fredsbevarande styrka till Darfur kunna beskrivas. Lagom till att folkmordet fortgått i fem år med 300 000 döda och 2,5 miljoner flyktingar kommer eventuellt en trupp sändas. Men samma löften har vi redan hört i tre år. Diktaturstaten Sudan som understött folkmordet fick tillsammans med sin oljeallierade diktaturvän Kina igenom sina urholkningar av förslaget. Världssamfundet jublar, men sanningen är att resolutionen stympats utan sanktioner och tydligt mandat att använda våld.

Detta säger Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesman för folkpartiet, som besökte Darfur 2004 med anledning av att FN:s säkerhetsråd beslutat att FN och Afrikanska unionen gemensamt ska skicka en fredsbevarande styrka på 26 000 man till folkmordets Darfur.

- Nyckeln i FN-stadgan är kapitel 7 d.v.s. rätten att ta till våld för att skydda. Men kommande fredsstyrkor i Darfur kommer bara att få nyttja denna rätt för att skydda egen och hjälporganisationers personal, förhindra attacker mot civila och genomdriva fredsavtal. De kommer inte att kunna beslagta vapen som pumpas in illegalt i landet. Sudans regering bestämmer vilka länder som får sända soldater. Janjawidmilisens roll, viktiga politiska krav på flygförbudszoner, ekonomiska sanktioner mot Sudans regering och att ställa president Omar al-Bashir inför internationell rätt nämns inte alls. Det luktar halvmesyr avslutar Birgitta Ohlsson."
Se DN och SvD.

L-ordets återkomst

I en intressant och välskriven essä i DN skriver Mats Wiklund om hur ordet liberal åter börjar bli rumsrent i USA. I ett land som skapades av en liberal ideologi och där under efterkrigstiden den liberala ideologin var mer eller mindre allenarådande blev från slutet av 70-talet liberal ett fult ord. Konservativa krafter och konservativt tänkande tog över, och nådde sin kulmen i den nuvarande administrationen. Nu har tydligen det amerikanska folket fått nog av inskränkthet och misslyckanden.

Liberalismen har alltid stått för framtidstro. Det är när den har sviktat som människor har övergivit liberalismen. När man lider nederlag så är det lättare att ty sig till någon fundamentalistisk messias än att faktiskt försöka se vad man gjort för fel själv. Det var vad som hände i Tyskland efter första världskriget, det är vad som vi ständigt ser i den muslimska världen, det var vad som, i mycket mildare form, hände i USA efter att man blev besegrad i Vietnam.

Kontrasten var blivit mer och mer slående under de senaste decennierna. Medan USAs politiker och folk har verkat bada i fundamentalistiska knäppigheter, så har större delen av den demokratiska världen alltmer gått mot ett liberalt konsensus. I Sverige för de två partier som själva inte i någon mån skulle definiera sig som åtminstone delvis liberala, v och kd, en tynande tillvaro.

Förhoppningsvis har konservatismens misslyckande både vad gäller kriget mot terrorismen och den ekonomiska och sociala situationen för vanliga amerikaner gjort att amerikansk politik också hamnar där. Ett val, nästa år, mellan Hillary Clinton och Rudy Guilliani skulle vara ett gott tecken.