fredag 11 maj 2007

Ekonomisk kompensation till föräldrar i barnomsorgskö

Vi har en lag i Sverige som "garanterar" att de föräldrar som förvärvsarbetar eller studerar skall ha rätt till barnomsorgsplats för sina barn inom sin hemkommun senast 3 - 4 månader efter att de sökt platsen. Barnomsorgsgarantin en bra lag och i de allra flesta fall fungerar detta bra - så även i Nacka. Det händer dock att föräldrar får vänta både en och flera månader över tiden för att få en plats med den effekten att de naturligtvis inte kan återgå till sitt arbete vid den tid de tänkt eller i den utsträckning de önskar. Det bli en otrygg situation för många, både ekonomiskt och i sin relation till sin arbetsgivare vilket inte är bra för familjen och därför inte bra för Sverige.

Det viktigaste vi kan göra för att undvika dessa problem är att se till att det finns tillräckligt med platser i förskolor och familjedaghem och i Nacka pågår just nu en mycket stor utbyggnad av barnomsorgen vilket är glädjande. I kommuner som växer och där många personer flyttar både inom kommunen och mellan kommuner är det inte alltid lätt att hinna med att få tillräckligt många platser i barnomsorgen i rätt tid, så detta räcker inte för att säkerställa barnomsorgsgarantin.

En arbetsgrupp i Folkpartiet med bl.a. Karin Pilsäter och Helene Odenljung har nu föreslagit att föräldrar som inte kunnat erbjudas en barnomsorgsplats i sin hemkommun inom 3 månader skall få en ekonomisk kompensation. (se artikel i SVD) Detta är ett mycket bra förslag som jag välkomnar. Det skulle innebära att dessa familjer skulle ha möjlighet att tillfälligt lösa barntillsynsfrågan på annat håll i väntan på förskoleplats och därmed kunna återgå till sitt arbete eller studier vid önskad tidpunkt. De kommuner som inte är tillräckligt ambitiösa med att bygga ut barnomsorgen skulle också tvingas ta sitt ansvar ekonomiskt vilket i sin tur säkert skyndar på utbyggnadsprocessen. Detta skulle innebära att barnomsorgsgarantin skulle bli en garanti värd namnet.

Inga kommentarer: