onsdag 8 augusti 2007

Hjärnsmälta!

Tre kårpolitiker, som kallar sig studenter, kritiserar i dagens DN utbildningsminister Lars Leijonborgs förslag på en "flitpremie". De tre, Edith Ringmar från Vänsterns Studentförbund, Petter Nilsson känd från TV, osynliga partiet och en varm anhängare av politiskt våld, samt Bebben Tegelaar från Envoys. Anledningen till att de kallar sig representanter för studenterna är att de fick några promille av studenterna att rösta på dem i kårvalet...
Det de hävdar i artikeln är att eftersom orsaken till att många studenter släpar efter med sina studier är att de måste arbeta vid sidan av, så skulle en "flitpremie" bara gynna de studenter som har så rika föräldrar att dessa kan försörja dem, trots usla studiemedel. Men vänta... en flitpremie skulle ju göra att de som ville satsa på sina studier skulle få en premie så att de slapp jobba vid sidan av... Alltså studenterna skulle tjäna på det eftersom de slapp jobba vid sidan av och dessutom blev klara med sina studier tidigare, samhället skulle tjäna på det eftersom studenterna kom ut och började betala skatt tidigare. De enda som skulle förlora är möjligen Statoil och SevenEleven som skulle få svårare att skaffa fram nattjobbare. Och ett antal kårpolitiker som lever på studenterna.
Att Edith och Petter, som båda representerar tokvänsterns knäpphetsflygel, är emot allt klokt är väl inte att förvåna sig över, men Envoys..? När jag pluggade på Stockholms Universitet var de ett parti som alltid ingick i alla koalitioner, bara de fick ta hand om klubbmästeriet så att de fick nyckeln till ölförrådet. Men det är klart, en alltför överdriven konsumtion av öl befrämjar väl knappast studieresultaten.
Några roliga kommentarer: 1, 2, 3, 4

1 kommentar:

Björn Fridén sa...

Hur tänkte du nu?

Om studenterna ska jobba mindre och plugga mer när de får sin flitpremie då måste de ju få flitpremien UNDER studierna, annars har den ju ingen betydelse. Man kan inte leva på pengar man ännu inte fått.

Gör om, gör rätt