onsdag 8 augusti 2007

Bort med felaktiga betalningsanmärkningar!

Tyvärr saknar jag ofta hos Alliansregeringen en vettig uppfattning om vad som är viktiga vardagsfrågor. Ta detta med betalningsanmärkningar. Tydligen är det olagligt att stryka även uppenbart felaktiga betalningsanteckningar, när de en gång registrerats hos kronofogden. Skälet uppges vara att registret, som är underlag för betalningsanmärkningar, utgör ett sorts diarium. Exempel på att anteckningen inte går att stryka, trots att den orsakats av myndighetsfel, har vi kunnat läsa om i flera dagstidningar. Ett antal helt skötsamma personer får därmed stora svårigheter, när det gäller det enklaste kreditköp, telefonabonnemang mm.

Ett nytt problem med kronofogden är att även oseriösa s.k. företagare kan se till att du hamnar i kronofogdens klor. Dessa oseriösa företagare har endast lärt sig skriva fakturor, medan de hela tiden saknat avsikt att leverera någon vara eller tjänst. Trots det kan även de söka kronofogdens hjälp med att driva in betalningar från sina lurade kunder, som med all rätt vägrar betala.

Det kan inte fordras långa utredningar för en ändring. Om det nu är omöjligt att stryka felaktigheter i ett diarium, då kan man väl skriva en ny rad som upphäver den felaktiga anteckningen! Om regeringen brydde sig och hade viljan, så gick det säkert att snabbt ta fram en lagjustering. Det gick ju med a-kassan!

1 kommentar:

Lennart Nilsson sa...

Jättebra förslag. Jag tror att många företag utnyttjar människors (och företags) rädsla att få en betalningsanmärkning.