måndag 13 augusti 2007

Satsa på barnomsorgen - direkt.

Nu har även regeringsrätten underkänt Nackas form av vårdnadsbidrag, där föräldrar får betalt för att vara hemma med eget barn. Det har varit en omdiskuterad reform ända från start, och vi i Folkpartiet har varit splittrade. Fyra moderata riksdagsmän skriver idag på SvD att regeringen måste snabba på med ett allmänt vårdnadsbidrag, just för att kommunernas egna varianter inte godkänts.

Ja, så kan man ju resonera. De skriver också att jämställdhetsbonusen, som partierna är överens om ska införas, ska vänta. Jag håller inte med. Det känns mycket bättre att lägga ett genomtänkt förslag som tar ett samlat grepp kring hela familjepolitiken, istället för att göra en liten bit i taget. Dessutom är jag faktiskt - fortfarande - inte helt övertygad om att det är så väldigt fiffigt att ge bidrag för att föräldrar ska vara hemma med sina egna barn, men okej, det hör kanske inte riktigt till den aktuella frågan. Ska det göras ska det i alla fall göras bra - och definitivt bättre än "Nacka-modellen" har varit.

För det allra viktigaste just nu är att se till så att alla de familjer i Nacka som har varit med i det här nu får den barnomsorg som de behöver, direkt. Det är inte särskilt gott om platser i Nacka, och särskilt inte i vissa kommundelar. Vi har tidigare sagt dels att vi vill införa en riktig garanti, där kommunen får böta om man inte får barnomsorgsplats inom tre månader. Vi vill också att man ska få plats i den egna kommundelen inom tre månader, för ärligt talat är det ju en ganska klen tröst att få en dagisplats i Älta om man råkar bo i Saltsjö-Boo.

Och en utbyggnad av barnomsorgen är viktigare än vårdnadsbidraget. Mycket viktigare. Det är därför vi försöker kämpa för att man tänker på det här i varje ny exploatering - t.ex. i Ekudden där man bygger nya lägenheter. Folkpartiet yrkade på att det även skulle byggas ett dagis - men se, det blev nerröstad av M och KD. Synd. För det behövs.

Inga kommentarer: