söndag 3 augusti 2008

Storsatsning på forskning!De bägge folkpartiministrarna utbildningsministern Janne Björklund och forskningsministern Lars Leijonborg berättar på dagens DN Debatt om regeringens nya storsatsning på forskningen. Det behövs verkligen efter alla år med socialdemokratisk politik, där både anslag och kvalitet har sjunkit och alltmer av forskningen har flytt utomlands. Sverige är en kunskapsnation, vi kan inte enbart leva på att exportera råvaror lika litet som vi kan leva på den offentliga sektorn eller på AMS-jobb. Senast en stor satsnig på forskningen gjordes var under den förra borgerliga regeringen för 14 år sedan, så det är verkligen på tiden att något görs.
Nästa steg måste vara att titta över hur forskningsanslagsbyråkratin fungerar, att se till att pengarna går till forskningsprojekt som är intressanta och nyskapande och inte bara till de gamla vanliga polarna med de rätta kontakterna.
Det vore också läge att fundera över villkoren för utländska gästforskare som kommer till Sverige. Många skräms bort av konstiga skatteregler och oförstående byråkrati.

För övrigt så höll Björklund idag sitt sommartal i Marstrand där han också berättade om nya satsningar på infrastrukturen, mest i Göteborg enligt Björklund, det blir väl så när man talar i Bohuslän. Satsningar på järnväg och snabbtåg låter superbra, men motorväg hela vägen mellan Stockholm och Göteborg, försöker han flirta med klimatskeptikerna i Bil Sweden..?

Björklunds uttalande om Bin-Ladin och FRA förbigås nog bäst med tystnad, antingen var det väldigt varmt eller så var det hela en avancerad form av självironi... I annat fall så var det ett riktigt bottennapp. Det är ändå positivt att han säger att han ska lyssna på kritikerna, fattas bara annat, det lär ju vara en majoritet i Folkpartiet som är liberaler! Det är nog läge att inte bara lyssna på kritiken utan också att faktiskt agera och säga Nej till massavlyssning av svenska folket! Börja med att läsa Bo Pellnäs och Bo Ekmans intressanta synpunkter i SvD.
Eller chilla lite...
Läs vad vi skrivit i frågan under de senaste två månaderna så framstår nog vår syn i frågan som ganska klar (senaste inlägg först):

Uppdatering: Nu har även ett antal moderata lokalpolitiker vaknat. Det visar väl att Reinfeldt inte ens har sina mest lojala trupper med sig. Vilken normalbegåvad general som helst borde väl inse att det är dags att göra en taktisk reträtt vi det här laget. Se DN, SvD, AB.

Uppdatering II: Nu säger Tolgfors att det inte blir någon ändring och att moderaterna, i motsats till Folkpartiet, inte kommer att tillsätta någon grupp som tittar på frågan. DN, SvD. Inget lyssnande där inte, bara avlyssing...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , _

4 kommentarer:

Farmorgun sa...

Har du läst Esbatis bloggpost Vad skyddar oss mot Jan Björklund? Även om det kommer från vänster är han påläst om Björklunds agerande genom åren, vilket gör att man förstår att Björklunds JA är skrivet i sten.

Lennart Nilsson sa...

Skillnaden är ju att han nu är partiledare för ett parti där sannolikt de allra flesta är ytterst kritiska mot FRA-lagen. han måste ju i första hand var partiledare och i andra hand ha privata åsikter. Dessutom så har han ju ändrat sig i en liknande fråga, övergångsreglerna, där han var för men sedan har erkänt att han hade fel. Vänstern försäker genom att rida på fördomar mot militärer, och delvid hjälpta av Jannes rätt så bombastiska språkbruk, sprida bilden av en preussisk officer som aldrig kan ändra sig och som bara är inriktad på järndisciplin. Det är en bild som stämmer in mindre och mindre på honom.
Dessuom kan ju ett skäl till att ändra sig vara att nog vill behålla jobbet, folkpartisternas tålamod tenderar att vara ganska kort.

Farmorgun sa...

Den sista meningen i din kommentar gillade jag verkligen - om fler var beredd att "hoppa över skaklarna" skulle demokratin kunna fungera bättre. Inpiskningen av Birgitta O, som till sist valde att lägga ner sin röst, gjorde mig mycket beklämd. Liksom Centerns inpiskare mot deras unga riksdagsledamöter. Nu skryter Centerns Ja-sägare i tidningar landet runt om hur de har räddat integriteten med det, som man hängde på i sista stund. Det är verkligen sorgligt att regeringen inte visar större respekt för lagstiftningsmakten än att man gjorde FRA-lagen till en kabinettsfråga.

Lennart Nilsson sa...

Jag begriper inte heller varför detta är så viktigt att man tydligen är beredd att offra valet 2010.