måndag 21 juli 2008

Borgerlig: liberal eller värdekonservativ?

Som framgått av den senaste tidens FRA-debatt känner sig många liberaler besvikna på regeringen Reinfeldt. Många som kämpade för att alliansen skulle vinna valet har inte märkt så mycket av den frihetsvind man hoppades på, snarare har det blåst de gamla vanliga sossefläktarna lite hit och dit. För att inte tala om FRA-lagens kraftiga motvind.
En helt annan utgångspunkt har Elise Claesson i dagens SvD. Hon har tidigare gjort sig känd som förespråkare för att kvinnor ska hålla sig i hemmet och för barnaga. Enligt henne så är borgerlig = värdekonservativ och regeringens problem att man är alltför liberala. För Elise Claesson så är liberaler detsamma som sossar. Ja, vad ska man säga... Man kan nog lugnt se det som ett säkert sätt att utplåna alliansregeringens chanser att vinna nästa val...

5 kommentarer:

Magnus Hammar sa...

Instämmer i att regeringens största problem är att behålla sina vänner. Vad vi alla måste förstå är att det är en koalitionsregering och ibland får man ge och ibland ta.

Om Alliansens vänner insåg detta och handlade därefter, beslutsetik(?), så skulle det nog se lite bättre ut.

Annars får man säga att ett snabbt (hyffsat iaf) sjunkande skattetryck är ett frihetligt steg i rätt riktning. Känns ganska bra med avvecklandet av div. monopol och statliga företag också.

FRA-lagen är dock ett problem, och hade den luftats bättre internt i allianspartierna under det gågna året hade det förmodligen sett anorlunda ut. Här tycker jag att vi gott kan klandra våra respektive partiledningar.

Vi behöver ledarskap i den här frågan, och det vore väldans bra om partiledarna kunde sätta sig ner och ta fram en gemensam strategi för detta.

Lennart Nilsson sa...

Ett sjunkande skattetryck (räknat som procent av BNP) är definitivt bra, liksom en del annat som regeringen gjort. Men det känns som en del annat behöver sättas fart på, t.ex. att minska antalet myndigheter och minska regelbördan för företagen. För att inte tala om FRA-lagen...

Mark Klamberg sa...

Hej!
Ni gör ett fint jobb i FRA-debatten!

Vill tipsa om http://fpostermalm.se/2008/07/22/ga-med-i-uppropet-borgerligt-nej-till-fra-lagen/

Ni kanske kan göra något liknande utskick till era medlemmar?

Lars-Erick Forsgren sa...

Om FRA-lagen etc. Har skrivit på uppropet, läs gärna även min blogg om detta och annat: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/07/nytt-ntverk-emot-fra-lagen.html

Betr liberalism eller värdekonservatism läs:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/07/social-demokrati-och-social-liberalism.html

Och så finns ju bloggen om Liberal 2010, googla fram den och delta.

Lennart Nilsson sa...

lars-erick:
jag håller verkligen med om att
"Riktiga" socialliberaler vill i stället stärka den enskilde i förhållande till både staten och privata maktcentra.
Detta synsätt omhuldades starkt av en av de tankeströmmar som bidragit till den moderna liberalismen, nämligen radikalismen. Det är därför jag emmelamåt kallar mig Radikal. Radikalismen i dess ursprungliga betydelse är helt främmande för socialistiska och kommunistiska idéer.