torsdag 24 juli 2008

Papegojeffekten och en intressantare synpunkt

Ingvar Åkesson, FRA-chefen, väljer att likt en modern Sven Dufva ännu en gång ståndaktigt återupprepa sina argument i en debattartikel på SvD:s Brännpunkt. När jag läste artikeln trodde jag först att det var samma artikel som häromdan, men det visade sig att det bara var argumenten som var desamma. Argument som Birgitta Ohlsson (fp) och andra sågat, pulveriserat och skjutit i småbitar och sank med både hagelgevär och fälthaubits. Ge dig nu Ingvar, du kan inte vinna den här debatten. Och varför hör inte dina chefer, Tolgfors och Reinfeldt av sig? Har de insett att den här striden är förlorad?

En betydligt intressantare synpunkt kommer från Fredrik Bynander, ­säkerhetspolitisk forskare vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Han skriver att försvarsministern faktiskt borde redovisa hur hotbilden ser ut innan man tvingar igenom denna omfattande frihetsinskränkning. Det vore välgörande om vi kunde diskutera motiven för FRA-lagen istället för hur en dålig lag, som ingen vet vad den ska vara bra för, ska förses med livrem och hängslen så att den blir något mindre dålig.

5 kommentarer:

Scaber Nestor sa...

Jag tror Ingvar Åkesson förstått att lagen kommer att rivas upp och nu är allting damage-control.

Kort sagt, han är rädd att FRA som myndighet försvinner.

Tänk dig detta, det som började med en möjlighet för honom att frottera sig bland de pojkarna i den stora sandlådan, kan komma att sluta med ett besök på arbetsförmedlingen.

Lennart Nilsson sa...

Jag delar din analys. Resultatet borde rimligen bli att FRA läggs ner och relevanta delar tas över av MUST och SÄPO.

www.BevaraFRA.se sa...

Om nu striden är förlorad, vad blir då konsekvensen? Ska FRA inte signalspana alls? Vem ska då ge regeringen de hundratals rapporter om information gällande världspolitiken som årligen kommer in till Regeringskansliet? Resultatet blir att vi får köpa information, förmodligen av sämre kvalitetet, från andra länder som signalspanar "åt oss", samtidigt som Sverige förlorar anseende både politiskt och underrättelsetjänstmässigt. Vilket kanske är mindre bra.

Lennart Nilsson sa...

MUST t.ex.

Lennart Nilsson sa...

Förresten Simon, jag antar att detta bara är ett skämt...