söndag 15 juni 2008

IT-industrin lämnar Sverige

Telia Sonera har redan gjort det. Flyttat ut sina servrar så att inte FRA ska kunna avlyssna trafiken till och från dem. Telia Soneras bolagsjurist Patrik Hiselius säger:

"Hänsynen till kundernas integritet krävde det, även om flytten inte var optimal för oss ur nät- och tjänsteperspektiv."

Googles Peter Fleischer är ännu tydligare i sitt ställningstagande:

"Vi har gjort klart för svenska myndigheter att vi aldrig tänker placera några Googleservrar inom Sveriges gränser om det här förslaget går igenom...Vi kan helt enkelt inte kompromettera våra användares integritet genom att ge svenska myndigheter tillgång till data som kanske inte ens har med svensk aktivitet att göra. Det här förslaget liknar något som hittats på av Saudiarabien och Kina. Sådant bör helt enkelt inte ha någon plats i en västerländsk demokrati."

Enligt bl.a. Svenska journalistförbundet, SJF, Tidningsutgivarna, TU, och Sveriges Television innebär förslaget ett hot mot pressfriheten och meddelarskyddet. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger:

"Svenska medborgare övervakas utan minsta misstanke om brottslig verksamhet. För första gången på länge är det inte staten som ska överbevisa medborgarna om att någon är skyldig. Nu blir man skyldig tills man kan bevisa motsatsen... Det är totalt oacceptabelt i en demokrati och en rättsstat att på det här sättet desavouera grundlagen genom kringgående rörelser."


Se DN, SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Signalspaningslagen. Jag känner inte till detaljerna. Får hålla mig till principen. Jag stödjer lagen. Den är nödvändig. Vi måste ha en förstklassig säkerhets- och underrättelsetjänst. Det är en bister nödvändighet. Den personliga integriteten får komma i andra hand.

Jag ställer inte alls upp på den våldsamma motreaktionen. Den är bara enögd. Ignorerar argumenten. Det är ansvarslöst. Det övertygar inte.

I själva verket går det inte långt nog. En effektiv underrättelse- och säkerhetstjänst, som alltså är av nöden, kräver informationsinsamlig i massiv skala. ALLT är relevant, och ALLT bör övervakas!

Självfallet handlar det inte blott om terrorhot. Det handlar om hot generellt.

Det finns en motsägelse i reaktionen. Dessa demokrater, som vill syna makten, vill själva osedda förbli. Vad är tanken? Varför inte ömsesidighetsglasnost?

Problemet är att reaktionen strängt taget inte bygger på en tanke överhuvud taget. Det är bara känslorna som styr.
'
Ledarskap behövs. Folklig tanklöshet får inte styra landet.

Den blinda opinionen måste köras över av en upplyst statsledning.

- Peter Ingestad

Anonym sa...

Kunde INTE ha sagt det bättre själv, Disa!

:o)

Mitt eget inlägg var mycket sämre!

:o#

- Peter Ingestad