fredag 18 juli 2008

När övervakningen får ett ansikte...

Henrik Alexandersson publicerar den lista på 103 svenskar som FRA övervakat, avlyssnat och registrerat, och som nu anmälts till Datainspektionen. 103, vad det förefaller, helt vanliga svenskar. Ta till exempel bäruppköparen Lars-Erik Balogi i Storfors, som skrev en magisteruppsats om Ryssland i mitten av 90-talet. Tillräckligt för att ådra sig FRA:s misstänksamhet. Tillräckligt för få sin personliga integritet kränkt av myndigheterna.

Tittar man närmare på listan ser man att många av personerna är högt uppsatta i näringslivet och en del är jurister. Är detta verkligen misstänkta terrorister eller kan det vara så att FRA ägnar sig åt att luska reda på affärshemligheter? Och, i så fall, i vilket syfte? Den enda rimliga förklaringen måste ju vara att man vill hjälpa konkurrerande företag.

Här är några exempel på spaningsupplägg som FRA har haft i några av de aktuella fallen:

"X meddelar 960317 en viss Bengt Novén, Kungsbacka, att företaget är berett att granska ett erbjudande från Novén angående avyttring av "en förstklassig vara". Det kan eventuellt röra sig om datorer."

"Fritz Harry Andersson, Råneå, inbjuds 960228 av Republiken Karelens statliga kommitté för byggande, byggindustri och arkitektur: Andersson skall delta i gemensamt utvecklingsarbete inom den karelska träförädlingsindustrin. Den karelska sidans representant är inte känd."

"Ragnar Gussing och Göran Näslund vid AMS i Falun inbjuds av Economic Committee of the Novgorod Region Administration att vid någon lämplig tidpunkt besöka Novgorod för att diskutera omskolningsprojekt för tillfälligt arbetslösa specialister."

Se också DN

Inga kommentarer: