lördag 26 juni 2010

Ny film om Tollare

Nacka kommun och NCC använde några hundratusen av skattebetalarnas pengar för att göra en propagandafilm för exploateringen av Tollares urskogar. Nu har naruskyddsföreningen gjort sin egen film om saken - för några hundratusen kronor mindre...

onsdag 23 juni 2010

Minst 25 förlorade år

Efter cirka 25 förlorade år har staten äntligen insett att yrkesdansarutbildningen är en elitutbildning, som måste påbörjas medan man ännu är barn. Att den inte går att inordna i en jämlik grundskola eller gymnasium, att man inte blir dansare på bra betyg i vanliga ämnen och att undervisningen måste var ytterligt individualiserad. Vi som på 50- och 60-talen hade elitundervisning med antagningsprov, årliga uppdansningar för att få fortsätta utbildningen och slutligen ett fåtal kvar, som fick anställning, vi har våndats över den utbildning, som nu äntligen ser ut att reformeras tillbaka till vad ett konstnärligt yrke kräver. Men det behövdes att t.ex. Operan inte kunde anställa en enda av de nyutbildade svenska dansarna för att ändringen skulle bli av. Den lagrådsremiss som Jan Björklund och regeringen idag beslutat om är sannerligen ett starkt ljus efter ett långt mörker.

måndag 21 juni 2010

Därför älskar vi skärgården

Denna vecka och denna dag börjar Folkpartiets kampanjvecka. Den riktar uppmärksamheten mot Stockholms skärgård och visar även på vad vi gill göra för alla som bor, vistas och arbetar där. Idag presenterar vi dessutom vårt skärgårdsprogram.

Vad vi vill göra är att slå vakt om skärgårdens natur, skönhet och tillgänglighet. En levande skärgård kan bara hållas vid liv om förutsättningar är goda för boende och företagande året om.

Vi vill därutöver att stränderna ska bevaras och att ny exploatering ska ske med försiktighet. Samtidigt vill vi även se till att skärgården är tillgänglig för alla: vi vill att framtidens SL-kort ska kunna laddas även för båttrafik i skärgården. Det är därför en känslig balans som behöver ställas på många olika plan. Frågorna är säkert många.

Vi kommer därför att göra besök runt om i Stockholm för att möta skärgårdsboende, fritidsboende, turister och stockholmare som älskar skärgården och berätta hur vi kan göra livet på skärgården bättre.

Och så även i Nacka. Håll gärna utkik på Dalaröbryggan torsdagen den 24 juni. Vi kommer att vara där 11.30-13.30 och 16.30-18.30.

Vill du läsa mer om skärgårdskampanjen? Läs även vad Lotta Edholm, Barbro Westerholm, Mark Klamberg, Se möjligheterna, Fredrik Sneibjerg och Seved Monke skriver

torsdag 17 juni 2010

Hurra för Skuruparken!

Nu får även Nacka sin egen nationalstadspark. Skuruparken är det område som kommer att bli den nya nationalstadsparken. Det tog sju år att komma till beslut.

Att Skuruparken blir nationalstadspark innebär att den återställs till sin ursprungliga karaktär som engelsk park, så som den en gång såg ut när den anlades i 1700-talet av arkitekten Fredrik Magnus Piper. Under åren har dock Skuruparken förfallit. Det har talats om att göra om den till bostadsrätter och seniorboende av området. Att så inte blir fallet beror på att många har engagerat sig. En av de många som varit med och drivit frågan är aktionsgruppen ”Rädda Skuruparken”, med ordförande Gunnila Ingmar i spetsen.

-Jag är oerhört tacksam för allt arbete som gruppen lagt ned på att göra Skuruparken till naturreservat. Utan ert arbete i aktionsgruppen hade vi aldrig stått här så nära ett beslut, sade Lennart Nilsson (fp), vice ordförande i Miljö och Stadsbyggnadsnämnden inför sammanträdet då beslutet om parken togs. Han vände sig särskilt då till Gunilla Ingmar.

Sedan tidigare har Stockholm en nationalstadspark. Nämndbeslutet i tisdags innebär att även Nacka nu får en egen park.

tisdag 15 juni 2010

Tavaritj Nacka moderater

Nackas bredbandsutbyggnad är eftersatt. FP har hela mandatperioden kämpat för att åtgärda detta. Viljan att åstadkomma hos våra Alliansbröder saknas tyvärr.

Folkpartiet vill accelerera bredbandsutbyggnaden, men vill samtidigt garantera medborgarnas valfrihet, och konkurrens på marknaden.

Folkpartiet inser att nedgrävda fiberrör är naturliga monopol, precis som SLs tunnelbanespår, Stockholms fjärrvärmenät, Luftfartsverkets flygplatser, trafikverkets vägar, kommunens vattenledningar, mm.

Dessa tillgångar kan rimligen inte dupliceras, och den som därför kontrollerar dessa tillgångar kan därför ta ut nästan vilket pris som helst. Medborgaren måste ändå köpa, vilket innebär att medborgaren kan utnyttjas ekonomiskt. Plånboken och valfriheten är i fara.

Därför är det rimligt att sådana naturliga monopol kontrolleras publikt, dvs av kommunen, landstinget eller staten. Då garanteras att medborgaren får betala ett rimligt kostnadsbaserat, och inte monopolistiskt vinstmaximerande, pris.

Erik Langby, moderat kommunalråd i Nacka i snart 30 år, anser att publik kontroll av naturliga monopol är socialism. Själv har han i snart 30 år styrt över Nacka Energi, Nacka Vattenverk, mm. Han har uppenbarligen varit beslutsfattare -inte i Sovjetski Sajuski, men väl i Nacka Sajuski. Tavaritj Langby!

För bredband förordar han en politik, som innebär att kommunens politiker för varje medborgare utser monopolleverantörer av framtidstjänsten bredband. Att olika medborgare kan servas av olika monopolleverantörer kallas marknadslösning. Att medborgarna kommer att betala överpris för en basal samhällsfunktion långt efter Tavaritj Langbys pension verkar inte spela någon roll. Detta är ju inte socialism, utan något helt annat. Langby talade i kommunfullmäktige igår.

Folkpartiet för en politik, som innebär valfrihet för medborgaren, och konkurrensneutralitet på marknaden. Om du också gör det, så tänk på hur du röstar i höstens kommunalval.

måndag 14 juni 2010

Om en helt ovanlig fest

Reggae från Ghana. Älgar som demonstrerar. Munkar från Gambia. Var någon annanstans kan du stöta på det? Dessutom samtidigt?

I Fisksätra är det möjligt att du gör just det. Att du både får lyssna till reggae från Ghana och även sjunga med Älgar som demonstrerar, tillsammans med James Hollingworth, (men även till feta beats av Medina med flera). Detta samtidigt som du tuggar på munkar från Gambia. Man blir nästan salig.

Allt detta fick alla vi folkpartister uppleva som ställde upp under Internationella festen i Fisksätra lördag 12 juni, (om än i varierad grad). Vi var där för att ta del av arrangemanget och berätta om hur Folkpartiet gör Fisksätra bättre. Nu blev inte bara så. Det blev lite mer än så. Det blev till ett nöje.

Det är helt enkelt roligare att möta alla som var där när det svänger och humöret är på topp. Och det även trots att väder och vind inte alltid är det. Av bilderna att döma så kanske det märks. En smula åtminstone.


PS. Du hittar ett fotogalleri från festen här.

torsdag 10 juni 2010

Let’s get ready to rrrrruuummmmble

Ett slag i solar plexus. Det är Mats Knutssons uttalande om SCB siffror om partisympatierna. Då syftar Knutsson på alliansen. Det är en ordentlig smäll kan man tycka; ett slag som får luften att gå ur.





Eller så är det snarare så att spelet inte är över. Som Annika Beijbom poängterar, så visar statsvetaren Henric Oscarsson på att skillnaden är inom en procent mellan blocken. Man kan även visa på, att som Eric Svansbo gör, att den största delen av SCB-mätningen genomförs innan den period som visar på den positiva trend som alliansen varit inne på under den senaste tiden. Det kanske inte är ett slag i solar plexus. Det kanske rentav missar målet.


Fajten går dock vidare. Vi måste som Per Altenberg påpekar resa oss upp och kämpa på. Det kräver en insats av alla som stöder alliansen. Det kräver det berömda blod, svett och - schlagertårar. För det här kan nämligen bli ett synnerligen spännande spektakel.

Av en händelse så råkade jag titta på vad ”marknaden”, dvs alla kunniga spelare, tror om oddsen inför valet. Döm om min förvåning att oddsen talar för – en fortsatt alliansregering. I skrivande stund (strax efter kl 17 den 10 juni) är oddsen hos Ladbrokes 1.80 för alliansen mot 1.90 för de rödgröna. Jag gillar de oddsen.

onsdag 9 juni 2010

Eyes wide shut: om att titta, men inte kunna se



Tänk dig följande: du har haft en ledande befattning i ett medelstort nordeuropeiskt land som för snart tjugo år sedan har varit med om en kris som skakade om landet i grunden. Du drog slutsatsen att bli medlem i en förening av länder var en lösning till krisen. Kanske var det rentav lösningen. Att gå med i föreningen bidrog hur som helst till att krisen kunde lösas. Du kunde andas ut. Du rätade lite lätt på dina axlar. Du sade dig vara stolt, men ändå inte riktigt nöjd.

Tänk dig nu följande: det är tjugo år senare. Det är återigen kris. Genom att samarbeta med varandra har medlemmarna i föreningen lyckas mildra effekterna av krisen. Massiv arbetslöshet har kunnat undvikas. Vård, skola och omsorg – det som i dagligt tal brukar heta välfärd – har kunnat bibehållas någorlunda intakt. En allmän våg av oro som dragit fram över en hel kontinent har kunnat ridas ut. Genom att samarbeta (även om det har skett med gnäll och med gälla röster under stormens gilla gång) lyckas man ändå hålla skutan på rätt köl.


Fråga: Vad gör du då? Ser fram att fortsätta samarbeta? Spejar du rentav mot en azurblå horisont där den ena möjligheten tycks avtecknas efter den andra, ståendes på tå vid relingen?


Svar: Du blundar. Du ignorerar. Du ser inte vilka som hjälper och stöttar dig.


Ny (ledande) fråga: Vem är du då?


Svar: Mona Sahlin, ordförande för socialdemokraterna, ledare för en av de partier – miljöpartiet och vänsterpartiet är de övriga - som aspirerar på att styra Sverige efter den 19 september.


Mona Sahlin får tala för sig själv varför hon agerar som hon gör. Hennes agerande får dock konsekvenser för ett helt land efter den 19 september. Det som händer i Europa nu har Sverige, som medlem i EU, en möjlighet att påverka. EU spelar en tung och viktig roll för Sverige och för omvärlden. Men för (s), (c) och (mp) och deras supporters verkar Europa inte finnas till. Som Per Altenberg påpekar så är den rödgröna överenskommelsen om utrikespolitiken särskilt graverande. I den saknas Europa helt. Det finns två hypotetiska svar till varför det är så:


Möjligt Svar #1. det är en helt oavsiktlig miss, något som bara händer.

Möjligt Svar #2: man har helt valt att ignorera Europa - på grund av att man inte kan komma överens eftersom vänsterpartiet skriker "nej" till Europa, miljöpartiet viskar ett "nja" och socialdemokraterna väser fram ett "ja".


För egen del lutar jag åt Möjligt Svar #2. Det är helt enkelt bekvämare att låtsas som om det inte finns något att se. Just don't mind the elephant.

lördag 5 juni 2010

Hurra för Saltsjöbadens nya bibliotek!

Grattis till alla som ansvarat för Saltsjöbadens nya bibliotek! Vi som går till bibliotek i huvudsak för att hitta böcker eller för att läsa i lugn, tyst och mysig miljö, vi har nu fått "vårt" profilbibliotek!

torsdag 3 juni 2010

Dags att sluta med politiskt valda nämndemän

Nämndemän utsedda av och bland politiker är inte längre allmänt accepterade som ett uttryck för folklig insyn och representativitet. KD har idag i SvD fört fram idén att i stället ha en allmän domstolsplikt.

Jag tror inte det är en lösning på problemet. Däremot skulle kommunerna t.o.m. utan lagändring kunna annonsera efter intresserade kommuninvånare. Ett normalt sökförfarande med CV och referenser kan man kosta på sig att administrera och granska vart fjärde år. Sedan kan de politiska partierna enas om att nominera de rekommenderade till kommunfullmäktige. Självklart kan också politiker i kommunen söka, men ska då behandlas som övriga sökande.

onsdag 2 juni 2010

Ormingekarnevalen 2010: andra dagen

Det går inte att konkurrera med Markoolio. Det var en lärdom vi drog tidigt under den andra kampanjdagen. Markoolio är nämligen uppvuxen i Orminge och har gått i skola där. När han nu uppträdde under den andra karnevalsdagen så var det med andra ord på hemmaplan. När han drog igång allsången till ”Mera mål” på sin scen (som låg en knapp utspark i motvind från vår planhalva) så överröstades alla våra försök till samtal och till kampanj. Det var bara att ge upp.
Och sjunga med i allsången.


Några till som hade bortamatch var LUFC, det lag med tjejer och killar som Liberala ungdomsförbundet hade ställt upp med i den fotbollsturnering som anordnats i samband med karnevalen. Om det inte var vädret som ställde till det, så var underlaget. Om det inte var underlaget, så var det lottningen som lade käppar i hjulet. Det gick helt enkelt inte som man ville. Bollen var helt enkelt rund. Man kämpade dock väl. Och man drog lärdom från alla matcher som spelades. Kanske skulle man rent av ställa upp med en libero nästa gång? =)


Ett annat glatt gäng som ställde upp i turneringen var Polarna Nacka, som bilden här ovan visar. Vid sidan av fotbollsplanen är Polarna Nacka en uppsökande och förebyggande verksamhet med och för ungdomar i Nacka, som de själva berättar. På fotbollsplanen sökte Polarna upp fotbollen och försökte göra mål, samtidigt som de förebyggde motståndarnas försök till anfall. Av allt att döma gick det bra. Bollen rullade deras väg. Och vi rullade tillbaka mot vår kampanjplats. Nu var dock Markoolio borta. Men inte melodin. Det gick inte att sluta nynna till ”Mera mål”. Antagligen är detta vad som kallas för en sommarplåga. Se där en lärdom till.