söndag 11 april 2010

Eget rum på nätetSjukvården lagrar allt fler uppgifter om dig, ditt hälsotillstånd, läkarbesök och livsmönster. Frågan om vem som äger dessa uppgifter blir allt mer brännande. Är det du eller landstinget? Information som är mycket eftertraktad inte bara inom sjukvården, utan också av arbetsgivare, försäkringsbolag, läkemedelsindustrin, reklambranschen, media och t.o.m. säkerhetspolisen. Folkpartiets linje är att det är du som äger informationen om dig själv. Det är bara du som ska bestämma vem, i vilket syfte, och på vilka villkor denna information ska användas. Självklart måste det finnas möjlighet att komma åt informationen i akuta tillstånd när du inte kan ge ditt medgivande, men bara då. Vi vill också att du på ett enkelt sätt, via en säker webbsida, ska ha tillgång till din egen information, så att du kan kontrollera att uppgifterna är riktiga. Det gör också att du på ett enkelt sätt kan ha koll på hur ditt hälsotillstånd utvecklas, och kanske om du behöver ändra på något i din livsstil.
Jag anser också att landstinget bör tillsätta en integritetsombudsman. En person som i alla beslut och verksamheter bevakar den enskildes rätt till sitt privatliv.


Läs gärna Peter Wolodarski, DN

1 kommentar:

Jan Rejdnell sa...

Underbar rubrik. Det kommer snart en affärsidé om att tolka och städa detta rum på nätet. Om man skriver det på rätt sätt kanske ett RUT-avdrag kan vara möjligt.
Det andra uttrycket jag studsade på var "överskottsinformation". Mig veterligt är det bara Polisen som använder sådana termer (nu var det Peter Woldarski som skrev det i sin artikel). Sådan information är onödig men kan leda till att andra brott kan nystas upp. Är det så i dett fallet också - att andra sjukdomar kan spåras?
Väntar då "städarna" så vår integritet blir skyddat i jornalen.