"För första gången sedan slutet av andra världskriget går vi med på att Europas gränser ändras med våld. Den formel som EU bygger på, och som skapat decennier av fred efter sekler av krig, 'att inte ändra gränser, utan ändra gränsers betydelse', bryts. Vi riskerar nu att släppa anden ur flaskan, där alla grupper som inte känner sig riktigt komfortabla i sina resp. länder, allt från basker och bretoner, till ghaugazer och osseter, kan kräva självständighet och erkännande. En atomisering av Europa, där varje del blir så liten att den, likt Kosovo, knappast blir ekonomiskt funktionell. Dessutom leder varje ny gräns till nya minoritetsproblem, 'varför ska jag vara en minoritet i ditt land, när du kan vara en minoritet i mitt?', som Makedoniens förre president uttryckte det."
Poängen är att det i det här fallet inte är som jag trodde då. Däremot ser vi en cynisk stormakt med imperieambitioner utnyttja denna händelse för att försöka underkuva ett litet grannland. För Kosovos del handlade det inte om att ett grannland försökte utnyttja förtrycket av kosovoalbaner för att krossa ett annat folks frihetslängtan, som i det här fallet.
På det sättet förändrar också invasionen det sätt vi ser på vår egen säkerhet. Vi kan inte bara förlita oss på att släcka brandhärdar i ett tidigt skede genom internationella insatser långt borta. Vi måste också ha ett invasionsförsvar. Till skillnad från t.ex. Finland så gick vi glada i hågen och skrotade det i början av 2000-talet, samtidigt som Rysslands upprustning och nya, mer aggresiav utrikespolitik började bli uppenbar.
Läs även andra bloggares åsikter om Georgien, Kosovo, Ryssland, Sydossetien, Europa, EU _Se tidigare inlägg om Rysslands invasion av Georgien:
"Ryssland vill ha krig"
Rysslands terror mot civila
Bomber över Georgien - NATO behövs
DN, DN1, DN2, DN3, DN4, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, AB, AB1, AB2, AB3
PRESSTOPP!!!! Konflikten har löst sig. Peter Eriksson (ni vet han miljöpartisten) har gripit in!
1 kommentar:
http://beta.newsmill.se/artikel/2008/09/09/newsmill-ett-hot-mot-demokratin
Skicka en kommentar