måndag 11 augusti 2008

Skurubron avstängd för tung trafik

Vägverket har hittat så allvarliga skador på den södra Skurubron (den som går ut mot Värmdö) att man förbjudit tung trafik mellan 21 augusti 2008 och 31 december 2009. Det innebär att SL-bussar fortfarande kan köra, men alla tunga lastbilstransporter tvingas köra en flera mil lång omväg, med två färjepassager över Vaxholm. Värmdö och Boo, som har Skurubron som enda fasta förbindelse med omvärlden, är Sveriges mest expansiva område. De 60 000 invånarna växte förra året med 1 600 personer, en befolkningsökning som väntas accelerera under de närmaste åren, bl.a. genom ett antal stora byggprojekt, t.ex. Tollare. Hur det ska gå med alla planer nu när byggtransporterna blir både längre, dyrare och mer komplicerade står skrivet i stjärnorna.

Vägverket, Nacka och Värmdö borde undersöka om det går att anordna alternativ, t.ex. färjor för tunga transporter. När det gäller Tollare borde det undersökas om man inte kan sköta byggtransporterna sjövägen. Man ska ju ändå bygga en kaj, varför inte göra den anpassad för en färja?
Det viktigaste är givetvis att skynda på arbetet med en ny Skurubro. Det är regeringen som måste visa lite handlingskraft och se till att fatta ett beslut nu och inte om fem år.

Se NVP, NVP1, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , _

Inga kommentarer: