lördag 9 augusti 2008

Rysslands terror mot civila

Idag har har Rysslands invasion av Georgien fortsatt med terrorbombning av civila bostadsområden. Georgien har begärt vapenvila, men ryssarna verkar inte intresserade. Det är skönt att Reinfeldt och Bildt uttalar sig tydligare än många andra länders ledare om den ryska aggressionen. Reinfeldt sa t.ex. att han "ser ryska aggressionshandlingar i strid mot internationella konventioner."

Många västländer vill hålla sig väl med Ryssland och alla dess naturresurser. Det får inte innebära att vi har överseende med att man invaderar ett grannland. Sverige, som ett annat av Rysslands grannländer, måste agera för att det internationella samfundet agerar. Ryssland har ju som bekant veto i FN:s säkerhetsråd, men åtminstone EU borde frysa samarnetsprojekt med Ryssland och titta på vilken typ av sanktioner som skulle kunna vara effektiva. Vi bör också se till att stödja Georgien ekonomiskt och logistiskt så att man kan försvara sig. Vi måste också se till att hjälpa flyktingar och krigsoffer på båda sidor.

Georgiens sak är vår!

Se också tidigare inlägg om kriget här.

Se DN, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, AB, AB1, AB2, AB3, AB4 , AB5
Se också wikipedia och Tokmoderaten I och II (faktiskt en av de mindre tokiga)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , _

31 kommentarer:

Björn Wadström sa...

Glömmer du inte de underliggande faktorerna till de som sker i Georgien. Kan det vara så att just Bildt´s agerande spär på konflikte?
Reinfeldt borde nog funderat lite innan han som stadsminister backade upp Bildt.
Vad är Sveriges intressen och Seriges roll i EUropa?
Jag påstår inte att vi skall motverka folkmord både i Afrika, Europa osv..men fundera lite på den aggresva tonen från Bildt mot Ryssland.
Jag minns när det skedde förra gången med ubåtarna...vem springer vems ärenden...

Lennart Nilsson sa...

...fast nyss blev ju Bildt anklagad för att vara jävig till förmån för Ryssland i samband med hans styrelseuppdrag i Vostok Nafta... Det här är inte ett å ena sidan å andra sidan och båda sidor har lite rätt och lite fel. Det här är en diktatorisk stormakt som invaderar ett litet demokratiskt grannland. På samma sätt som om Kina invaderat Nepal eller USA invaderat Kanada. Det freden behöver är engagemang inte hårklyverier.

Dennis sa...

Lennart, men är du helt d*m i huvudet eller?
Läser du vad som står? 1400 civila dödare av GEORGIER i Rysk stödda Sydossetien?

Hur kan Ryssland terrorisera civila i detta fallet? Typiskt svensk hat mot Ryssland... Skäms..

Fredrik Antonsson sa...

Tack för ditt positiva omdöme Lennart! Jag må vara småtokig ibland, men när det gäller försvar, säkerhetspolitik och vår naiva syn på vad som är på väg att ske i öster blir jag med dens gravallvarlig. Sedan undrar jag ìfall Dennis höjde sin röst när Grozny förvandlades från en storstad till ett grustag, och detta medan den ryska armén såg till att inga civila Tjetejener kunde lämna detta armageddon under denna förvandling?

Romerige sa...

,:-) Kan inte annat än skratta åt denna blogg.. Det roliga är att i svensk anda så tror man att det skadar Ryssland att små stater klankar och beskyller dem - TVÄRTOM!
Ni gör kreml en STOR tjänst! De är just omvärldskritik mot dem som får den ryska befolkingen att stödja dem!

om ni vill skada ryssland så ska ni använda USAs gamla taktik - bjuda godis och stryka dem medhårs, tills de ligger på rygg och viftar på svansen.. dock lär även detta fungera halvbra eftersom Ryssland vet om USAs avsikter...

Jag är GLAD att Ryssland visar Georgien vem som bestämmer... Först attackerar Georgien utbrytarnas försvarare - ryssar- och sen när svaret kommer så kastar sig saakhasivili på knän och ber om vapenvila!!

jag tycker SYND om Georgierna, för de har "tränats" av amerikanska förband i "antiterror"-aktioner och invaggats i en tro att de har en chans i öppet rig mot Ryssland..

USA bedriver som vanligt krig mot Ryssland på det fega råttaktiga sättet att de låter andra bli kanonmat..

Georgien är ett vackert land med en mångtusenårig historia, och många som slogs i Röda armen mot fascisterna var Georgier

synd bara att Georgien lurats in i detta av USA och NATO

Romerige sa...

Georgien har lurats till detta av USA. stackars Georgien.

På klassiskt vis bedriver USA krig mot starka fiender genom att låt andra bli kanonmat..

Nordic Power sa...

Spännande att läsa "folkpartiet i nackas" plötsliga intresse för södra kaukasus. Att anklaga Ryssland för terrorbombningar efter att en bomb missat sitt mål i Gori är dock pinsamt.

Vad man kan konstatera är att Saakasjvili gjort bort sig. Kanske trodde han verkligen att han i skuggan av OS snabbt kunde inta sydossetien eller att USA skulle komma till hans hjälp då konflikten var ett fait-accompli, men det var i så fall ett ganska dumdristigt spel.

Att döma av uttalanden från Washington var Georgiens angrepp på Sydossetien helt utan godkännande av USA och de kommer såklart inte att engagera sig i en direkt konfrontation med Ryssland.

Saakasjvili, som faktiskt är den som här gjort sig skyldig till terrorbombningar av civila, har nu förmodligen för all framtid förlorat Sydossetien och Abchazien då de ryska trupper som nu sätts in troligtvis lär stanna kvar, till utbrytarrepublikernas försvar.

Georgiens vanvettiga attack kommer alltså troligtvis att utveckla sig till en enorm strategisk seger för ryssland som nu har en chans att säkra en i det närmaste permanent access till regionen, genom kusten i abchazien och bergspassagen i ossetien.

Saakasjvili lär inte längre vara särskilt populär i USA.

Raspie sa...

"Georgiens sak är vår!"

Har värmen stigit dig upp i huvudet?! Eller menar du kanske att det är helt OK att mörda 1500 civila och jämna hela staden med marken din galning?!

Jag håller med att det var "fel" av ryssar att attackera georgiska mål men har det lilla skitstat (inflytelsens mått mätt) gett sig i leken med de stora pojkarna så får de räkna med det. För övrigt så är georgiens president utbildad i USA, dvs en marionett.
Vidare skriver du "Många västländer vill hålla sig väl med Ryssland". FEL. Den västerländska tunga sitter långt upp i r**en på Uncle Sam, som din egen gör för övrigt.

Per sa...

Hej Lennart,

jag sitter just nu och gissar vad du tyckte om NATO:s bombningar av Serbien 1999. Men jag vill inte bli anklagad för att vara fördomsfull, så du kanske kan berätta själv istället. Tack på förhand.

Thurisaz sa...

Säg vad ni vill om denna konflikten.

Dock vad gör ni den dagen ryssarna börjar ge alla asylsökande gömda flyktingar i Sverige ryskt medborgarskap, vapen, samt ekonomiska bidrag, sen när flyktingarna misslyckas med att få de delarna av landet som besitter ex svenskt uran, (Sverige har 15% av världens uran tillgångar) självständigt i och med svenska anfall emot rebellerna, då anfaller Ryssland och förklarar för omvärlden att de försöker försvara sina medborgare, ifrån dom fascistiska svenskarna.

Förövrigt, nämn ett krig som ingen av sidorna använder propaganda, där dem säger att bara civila fallit offer för respektive sidas militära angrepp?

Raspie sa...

Thurisaz:

Ditt jämförelse är på gränsen till imbecilt!
Ponera dock att det skulle vara fallet (enl. ditt exempel). I så fall skulle utomjordingar med Al Gore i spetsen komma till undsättning, nu när vi ändå ute och cyklar.

Blogovski sa...

Ossetier är majoriteten i Syd Ossetien men också i Nord Ossetien som är med i den Ryska Federationen.

Dennis sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cat in a Box sa...

Saakasjvili tog en rövare och vill med vapenmakt återta mark som tillhör två autonoma regioner. Ända sen sovjetunionens fall har Sydossetien varit defacto självständigt autonomt. Och det nu i snart 20 år. Sen skickar Saakasvili in artilleri mot "huvudstaden". Ska då ryssarna stillatigande se sina medborgare slaktas?

Du "hyllar" våra politiker.. vilken är läskigt ignorant. USA, Europa och vissa andra stater öppnade upp för detta när man accepterade Kosovo som självständig stat. Sydossetien har haft samma rätt som den serbiska enklaven men EU och de svenska borgarna hoppade glatt på tåget och erkände Kosovo.

Helt utan att inse vad det betyder för omvärlden. Nu har georgien fegt börjat med vapenmakt och genast omgående fått ett två-frontskrig.

Det är populism och fjanteri att liberalerna inleder ett blogginlägg med "terror mot civila". Ta av er de rosa glasögonen och inse att era partiledarmöten bär den i skulden till att Ryssland måste försvara sina medborgare.

Korrekt sa...

Jag undrar vem som lärt dig historia och politik, men om Fokpartiet står bakom dina ord så innebär det att när USA:s intressen främjas så är det godkänt att frita territorier från suveräna länder såsom Baskerna vill fritas från Spanien. Som du kanske vet, men kanske helst inte vill tänka på så är händelserna i Sydossetien en direkt följd av att vår regering inklusive ett par andra EU-regeringar tidigare under året godkände avknoppningen av Kosovo från Serbien, så varför är inte Sydossetiens krav på självbestämmande legitimt?.Om Ryssland är skyldiga till terror, då är vissa västländer medskyldiga till ett folkmord som Georgien nu genomförde när man försökte sig på en snabb offensiv under OS invigningens första dag, för Sverige har besätmt att suveräna stater visst kan delas, dagens regering röstade för delningen av Kosovo där just du sitter idag. Skäms på dig Lennart när du kan ett skvatt om internationell politik, men försöker dig på det ändå.

Om du inte förstår Rysslands agerande. Hur skulle du agera ifall att, "rent hypotetiskt.." Åland blev bombat av Finnarna. Skulle den Svenska regeringen sitta med händerna i kors och vänta tills varje ålänning fördrivits eller dödats? Ja förmodligen för vi har ingen civil kurage i detta land - Men det rent logiska och sanna är att hjälpa sina landsmän/medmänniskor inte sant? Detta är faktiskt vad Ryssland måste göra annars har man USA flämtandes i varenda liten autonom provins inom x antal år Precis som Kosovo idag är full med Amerikaner som ser en framtida ekonomisk vinst i att annektera området till NATO land och den decimerade Serbiska staten blivit intvingad i ett omöligt scenario för många decennier framåt.

oleg sa...

First of all, the war started when Georgian forces attacked South Osetia, an independent republic since 1992. They have totally destroyed Tshinvali, the capital of N.O, killing about 2000 civilians, as well as russian peacekeepers. The city no longer exists. People who were not able to flee to Russia are currently hiding in basements of the destroyed buildings. Georgian troops throw grenades in those basements, killing women and children. Russia, however, assists those civilians. They are still within the limit of not more than 3000 peacekeepers on the independent territory, which does not violate international policies. People of N.O. are begging russia for help. I've seen the face of those children, scared of what would more likely happen next. And now someone is talking about the fairness? Look around, it is an informational war right now. Western media is under pressure. They HAVE TO support Georgia, because the US currently CONTROLS it. The President of Georgia is a US CIA agent, and he confirms that. Therefore, the US politicians have no choise as well...

Think people, think.
Make love, not war.


Ni sveska__tänk efter- 80% osetiner är ryska medborgare. och riket måster försfara dom. erras väst TV som CNN och BBC borjade vissa biljderna efter 14timmar när georgiska stridsvagnar nästan dödade alla i Zhinvalli-och ryssarna var tvunga att hjälpa dom som är derras medborgare- synd om er jarntvättat folk.

Lennart Nilsson sa...

dennis och andra, när det gäller antalet dödade i civila i Sydossetien så är det uppgifter från den sydossetiska regeringen som betvivlas av internationella observatörer på plats. Jag försvarar inte våld mot civila från någon sida, MEN bakom all rysk propaganda så är ändå faktum att Georgien är en suverän stat där ryssarna inte har något att göra.
Det verkar finnas många som ser en konflikt mellan det goda Ryssland och det onda USA i allting. Till er säger jag sök hjälp.

Romerige sa...

inte nog med att du har en enögd syn på konflikten, men inte så kostigt, svenssons brukar inte förstå sånt här, som handlar om etniska konflikter som har flera hundra års historia bakom sig (Georgien har precis som Ryssland varit en stormakt)

Men att du på allvar kan sitta och säga att "sverige borde titta på vilka sanktioner eller samerbetsprojekt som kunde frysas"..

Du verkar inte förstå att det är i första hand EU som behöver Ryssland och inte tvärtom

Du borde läsa på handelshögskolan, det är mitt hetaste tips!

Filosof sa...

Carl Bild söker hitta historiska händelser i syfte att förneka Ryssarna rätten till att försvara sina medborgare.
Serbiens president Milosevic fick inte gå in i Bosnien och hjälpa Bosnienserberna,(kanske skulle serbiska armen stoppa massmorden)?
Men Turkarna fick 1974 anfalla och även ockupera stora delar av Cypern då en militärkupp mot den då lagliga regeringen medförde att Turkarna kunde trakasseras eller även hamna i fängelse då kuppmakarna inte ansågs vara Turkvänliga.

Skall nu Ryssarna låta sig följa Serbiens exempel där Carl Bild förbjöd de att hjälpa sina landsmän eller följa Turkarnas exempel där Henrik Kissinger samt världssamfundet gav de rätten att invadera Cypern i syfte att säkra Turkiska minoriteten mot några kuppmakare?

Det värkar vara mer att den starke får göra det han önskar än att det finns tydlig rätts direktiv.

Filosof sa...

Georgien har nu åkt på en blåsning av USA, de fick ok att attakera men nu är de utlämnade....
Kan det vara så att USA samt Bild m.m. vill ha som gengäld ok till att attackera Iran?

Lennart Nilsson sa...

Snälla du (filosof), Kissinger var en lika dålig förebild som Putin, det ena ursäktar inte det andra.

ushguli sa...

Samtidigt som du ar snabb med att papeka att det ar osakert hur manga som dodats i Georgiens urskiljningslosa bombningar av den Sydossetiska huvudstaden anklagar du Ryssland for terrorbombningar mot civila. Driver du med oss? Om du pa nagot satt representerar folkpartiet skams jag over min rost i senaste valet.

I ditt hat mot Ryssland struntar du blankt i de manniskor som faktiskt drabbats av Georgiens aggression.

http://www.guardian.co.uk/world/2008/aug/09/russia.georgia1

"Ossetians in Vladikavkaz yesterday said they were hoping for a decisive strike by the Russian army to drive Georgia's forces out of South Ossetia. There were emotional scenes in the city, as hundreds of protesters, mostly women, gathered outside the regional government headquarters and shouted, "Russia, save us!"

Aelita Dzhioyeva, 41, a lawyer who fled Tskhinvali on Thursday evening, showed text messages on her mobile phone from relatives still sheltering in a basement in the city. One message read: "We are dying. Ask the government for help."

Nagon hjalp ska de inte fa, menar du, da det ar det suverana georgiens presidents ratt att bomba sina omedgorliga medborgare bast han vill.

Lennart Nilsson sa...

ushguli,
om du hade läst vad som stod i inlägett så hade du sett den sista meningen "Vi måste också se till att hjälpa flyktingar och krigsoffer på båda sidor." Men Ryssland använder, på klassiskt stormatksmanér, flyktingarnas lidande för att rättfärdiga sin aggression.

ushguli sa...

Vem skulle ha skyddat osseterna fran Georgiens attack om inte Ryssland? EU, USA eller FN? Knappast.

Du kallar det for "Rysslands agression" men bortser helt fran att det var Saakashvili som brot den mer an femton ar gamla vapenvilan genom att urskiljningslost bombardera den Sydossetiska huvudstaden.

Givetvis har Ryssland strategiska intressen i regionen och sjalvklart kommer man nu att utnyttja situationen till att reducera Georgiens militara kapacitet. Med tanke pa Saakashvilis vanvettiga attack , mitt under invigningen av OS, sa ar val kanske inte det nagot att beklaga?

CalleFridén sa...

Det är svårt att se logiken i det här. I en tidigare folkomröstning vill 90% av befolkningen i Syd-Ossetien tillhöra Ryssland. Eftersom just den regionen befolkades av etniska ryssar i enlighet med Stalins folkförflyttningspolitik är det en siffra som är oomstridd.
Därför är det vsårt att se varför just Georgiens agerande skall ses som klanderfritt - man vill inkorporera en region som förtvivlat kämpar för att slippa detta. Känns det igen? Från annat håll, menar jag?
Att sedan Ryssland agerar är knappast försvarbart, men förståeligt

Salam Al-Karadaghi sa...

Jag kan inte låta bli att skämmas för att jag röstade på FP, först FRA och nu tvek- och tankeslös stöd av USA och dess marionetter i Kaukasus. Tydligen demokratiska principer gäller bara de företeelser som stöds av herrarna i vita huset och deras svenska marionetter.

Lennart Nilsson sa...

calle,
För det första är andelen etniska ryssar i sydoosetien nästan noll, befolkningen består av ca. 65% osseter och 30% georgier.
Det var t.o.m. så att 99% röstade för att tillhöra Ryssland i folkomröstningen. Detta berodde på att omröstningen bojkottades av de som inte var för att tillhöra Ryssland. Omröstningen erkändes inte heller av det internationella samfundet.
Däremot är det så att majoriteten av befolkningen i sydossetien har ryska pass. Det beror på att det inte finns någon ekonomi eller arbetstillfällen där, det enda sättet att överleva är genom ryska bidrag, vilket kräver ett ryskt pass. Denna politik från Rysslands sida visar väl om något att strategin är att annektera sydossetien (och Abchazien).

Per sa...

"Det var t.o.m. så att 99% röstade för att tillhöra Ryssland i folkomröstningen. Detta berodde på att omröstningen bojkottades av de som inte var för att tillhöra Ryssland."

Till att börja med har ni båda fel. Det handlade inte om att tillhöra Ryssland utan om oberoende från Georgien.

Hur som helst var det uppenbarligen inte så många som "bojkottade" någonting, eftersom c:a 95% av de röstberättigade gick och röstade.

Inse fakta, Lennart -- sydossetierna vägrar enhälligt tillhöra Georgien, och enda sättet de georgiska myndigheterna ser att tvinga dem till underkastelse är uppenbarligen massiva terrorbombningar av oskyldiga civila. "Oskyldiga" till annat än att vilja frihet, alltså.

Vilket inte lär göra dem mer sugna på att kvarstanna under fascisten Saakashvilis terrorvälde.

Putin hade helt rätt när han sade att Georgien i praktiken angripit sin egen territoriella integritet, sin egen suveränitet. Från och med nu finns det ingen väg tillbaka.

Lennart Nilsson sa...

Men per,
"oberoende från Georgien" betyder att Ryssland tar över, Sydossetien klara sig inte själva, dess BNP är mindre än Nacka kommuns kulturbudget, det finns inget näringsliv överhuvudtaget.
Som sagt folkomröstningen i den ryskkontrollerade delen av Sydossetien gav 99% stöd för att lämna Georgien, medan i den georgisk kontrollerade delen röstade 94% för att stanna i Georgien. Det behöver väl knappast sägas att ingen av omröstningarna kan betraktas som särskilt demokratiska.

Lennart Nilsson sa...

per,
nu har jag varit inne på din blogg. Det var den värsta blandning av hyllningar till diktatorer, bl.a. Mugabe och de kinesiska kommunisterna, antisemitism, manscahuvinism och allmänt knäppa konspirationsteorier som jag läst. Det förklarar ditt stöd för Ryssland i den här konflikten. Sök hjälp!

Per sa...

Jo men nu pratade vi om vad folk faktiskt röstade på. Sydossetien har ju de facto varit oberoende av Georgien sedan tidigt 1990-tal. Folkomröstningen handlade helt enkelt om huruvida det skulle fortsätta vara på det viset.

Stödjer jag Ryssland? Mycket ska man höra. Jag trodde inte ens jag berört den aspekten av ämnet. Nej, jag stödjer inte deras kränkningar av Georgiens suveränitet och deras militära kampanjer på georgiskt territorium.