torsdag 14 augusti 2008

Berättelserna är desamma...


Nu upprepas ett mönster som vi sett i tidigare konflikter, inte minst på Balkan. Etnisk rensning. I spåren på de ryska trupperna kommer "frivilliga" som ägnar sig åt att plundra och bränna. Allt medan de ryska trupperna ser på. De georgiska flyktingarnas berättelser skulle lika gärna ha kunnat komma från bosniska muslimer som drabbades av Arkans Tigrar eller kosovoserber som råkade ut för albanska gäng. I Kosovo fanns det åtminstone NATO-trupper som försökte skydda serberna, i Georgien gör ryssarna mycket lite.Liknande berättelser, fast mindre väldokumenterade, finns från Afrika, Asien och Mellanöstern.

Det handlar alltid om samma mönster, genom att se till människors hus bränns ner, att deras ägodelar försvinner, att de är rädda för mord och våldtäkter så ser man till att de inte kommer att återvända på länge. Så länge att ockupanten kan etablera den nya situationen i fördrag och på kartor.Det är tur att vår försvarsminister Sten Tolgfors tidigt såg vartåt det barkade, redan den 9 april tog han upp Georgien i ett tal på Försvarsögskolan:

"Den svenska försvarsmakten är även delaktig i andra internationella miljösamarbeten. Man har till exempel hjälpt till att införa ett nytt miljöledningssystem i Georgien. På så sätt ska den georgiska försvarsmakten tänka mer miljövänligt från försvarsledningsnivån till förbandsnivån.”


Läs tidigare inlägg om tragedin i Georgien:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , _

3 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Så sant, så sant. Man kan gå igenom saken på Wikipedia. Båda sidor ägnar sig åt samma elände. Den här gången synes det ostridigt att Georgien startade upp med attack på civilbefolkning i Tschinvali. Vittnesuppgifterna till stöd för denna bedömning är starka nog.

Vissa hoppingivande signaler förekommer att konflikten inte är alltför hatsprängd:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3097848.ab

En möjlig tolkning är att georgierna betraktar sin president med skepsis. Han framstår som en krigshetsare.

Det ryska agerandet har ännu inte, vad jag kan se, gått över gränsen för vad som kan anses rimligt med hänsyn till den uppkomna situationen. USA:s reaktion har hittills varit rimlig den med. Vi får avvakta och se. Vladimir Putin har alltid framträtt som en hårding, men en balanserad sådan. Jag tror inte han går till övermått, men osvuret är alltid bäst.

Min bedömning är att Saakasjvili irreversibelt spelat bort Abchazien och Sydossetien.

Lennart Nilsson sa...

Det ryska agerandet har definitivt gått över gränsen, den georgiska gränsen.

Blogovski sa...

Så vad menar du Lennart? Att Georgien skulle ha fortsatt bombardera Syd Ossetien med artilleri? Fortsatt mata på artilleri pjäserna från ammunitionsförråd?

Du utesluter också det mänskliga lidande Georgien har skapat med att "inledda" ett plötsligt anfall mot Syd Ossetien. Eller har du som andra blundat för det?