fredag 11 januari 2008

Nu vill alla ha skyskrapor!

Fler och fler ger sig in i debatten och vill bygga skyskrapor i Stockholm. Nu ansluter sig Carin Jämtin, sosseledare i Stockholm, och skönhetsrådet till Mikael Söderlund. Jag skrev om detta i onsdags (9/1). Jag tycker att det är en bra idé att bygga riktigt höga hus i ytterstan och förorterna så att man skapar fokalpunkter som kan bryta upp den Urban Sprawl som drabbat stan, och dessutom utgöra knutpunkter för kollektivtrafiken. Att bygga skyskrapor i stadens historiska centrum är däremot ytterst tveksamt. Det skulle kunna förstöra stadens fantastiska silhuett och dessutom bidra till att förvärra mycket av de problem som Stockholm dras med, framför allt centralisering till city och förtunningen runt om.

Sen finns det givetvis också en ekonomisk sida av det hela. Skyskrapor kostar mycket att bygga och efterfrågan på kontor i skyskrapor är rätt så begränsad nu för tiden. Det är därför de flesta riktigt höga hus som byggs nuförtiden är hotell o.dyl. På bostadssidan kan det finnas en viss efterfrågan av mycket exklusiva lägenheter à la Turning Torso.

Framför allt skulle jag vilja rekommendera alla som sysslar med frågan att läsa Lars Mikael Raatamaas bok ”Politiskt våld”. Det ör ju trots allt så att det finns oerhört mycket mer Lapplands-Väsby i den här stan än det finns Yuppie-Södermalm. Läs om boken här.

SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Svd5

Inga kommentarer: