onsdag 20 augusti 2008

Vi befinner oss inte i krig, alltså behöver vi inte krigslagarFilosofen och juristen Lena Halldenius analyserar, i en smått fantastiskt bra artikel i SvD, FRA-lagen och debatten kring lagen utifrån Kants Den eviga freden.
Hon konstaterar att vi vanliga svenskar står upp för de konstitutionella värden som garanterar fred och demokrati; "[o]m man inte ser någon anledning att tycka att man lever i ett krigstillstånd ser man inte heller någon anledning att acceptera krigslagar." Det är detta som makthavarna i Rosenbad inte verkar ha förmågan att fatta.


"Makthavarna i regeringen tror på kvasireligiöst allvar att de är särskilt skickade att veta vad som är rätt och tror på samma kvasireligiösa allvar att folk är benägna att helt enkelt lita på det. Folklig opposition blir då ett pedagogiskt problem, en missuppfattning, som man löser genom att förklara en gång till."Problemet för Reinfeldt är att en politiker i ett demokratiskt land som tror att han är mycket smartare än folket snart kommer att upptäcka att folket inte håller med om det, "[v]i är medborgare, inte skräckslagna får."


Också förra justitieministern, ordföranden i riksdagens justitieutskott, förre AIK-spelaren, advokaten, 4-barnspappan, författaren osv., Thomas Bodström, mannen som gett upphov till begreppet Bodström-samhället, skriver om FRA-lagen på DN Debatt.

Han anser att det bör finnas en befogad brottmisstanke innan man avlyssnar en enskild person, det vill säga samma idé som folkpartiets Birgitta Ohlsson lanserade tidigare i sommar.


Mark Klamberg gör i en utmärkt artikel på SvT Opinion åter klart varför FRA-lagen innebär massavlyssning. Jag hoppas att FRA-förespråkarna med Tolgfors i spetsen slutar stänga ögon och öron och läser åtminstone detta.


Summa summarum, medborgarnas kamp för våra demokratiska rättigheter kommer inte att försvinna av sig själv, bara för att regeringen gömmer sig.


6 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Det är väl tyvärr så att våra makthavare befinner sig i skiktet under "Superclassen", men vill kvalificera sig dit. (Jfr D Rothkopf bok.)
Alltså vill man (riksdagen) kontrollera oss vanliga Svenssons. I st f att hålla tummen i ögat på den verkliga makten.

Det behövs en liberal som Adolf Hedin i dagens svenska politik. En som ser sig som folktribun, inte som FRA-agent.

Gun Svensson sa...

Nej, jag tror faktiskt att det är så enkelt som att dom skrämt upp sig själva och sedan gör prestigen resten. Hur hjälper vi statsministerna att backa utan att förlora ansiktet?

Blg sa...

I och med Sahlins och Bodströms agerande måste Reinfeldt kraftfullt ta initiativet till en omformulering av lagen på ett sätt som går längre och ingjuter förtroende hos majoriteten av väljarna, eftersom massavlyssningsdelen av lagen såvitt jag kan se nu i praktiken är stendöd. Detta implicerar en hel pudelfarm. Om han försöker rädda sitt ansikte så kommer man att förlora patienten, vad det gäller är att rädda alliansen.

Tyvärr så har jag mycket svårt för att se att Reinfeldt kommer att göra det. Hittills har hans hantering av frågan, som jag ser det, blivit en katastrofal belastning för alliansen. Man kan lungt säga att det finns brister i fingertopskänslan.

Lennart Nilsson sa...

Jo, Reinfedlt har definitivt försökt hantera situationen med Lovikkavantarna på. Jag skulle bli grymt imponerad av honom om han kunde ta sig ner från sitt elfenbenstorn, göra ett par pudlar på vägen ner och landa blanda bland sina väljare.

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

Unknown sa...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片