tisdag 29 juli 2008

Tur att det finns riktiga journalister...

Lisa Bjurwald på DN:s ledarredaktion har skaffat sig sina 15 minuter i rampljuset genom att gå till frontalattack mot bloggsfären:

"Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad. Först var det FRA-frågan som skulle avhandlas av tyckare som knappt kunde stava till underrättelsebehov."

Det som får henne att gå i taket är "de senaste dagarnas påhopp på den 17-åriga ungmoderat som skriver bloggen Blondinbella." Blondinbella är en ungmoderat bloggare (som tydligen utgör något slags undantag från resten av low-lifen) som tydligen blivit tafsad på i Italien och därför skyller på att resebolaget inte varnade henne innan hon reste dit! Jag har varken läst Blondinbella eller de bloggar som inte gillar henne, men nog måste man säga att det finns mängder med duktiga, professionella bloggare som inte alltid särskriver. Faktum är att det är i just bloggsfären som man hittar skribenter med specialkunskaper inom en hel rad områden, till skillnad mot personer som Lisa Bjurwald som förväntas leverera åsikter om saker som hon knappt har en susning om. Detta märks inte minst i FRA-debatten där förespråkarna gång på gång visar på uppenbara kunskapsluckor.

Snarare handlar Lisa Bjurwalds bitterhet om att bloggarna håller på att ersätta ledarredaktionernas åsiktsjournalistik. Skribenter som skriver saker som är kontroversiella eller bara korkade blir twingly-sågade rätt så brutalt, jag antar Lisa helt enkelt har blivit det en gång för mycket.

Den bästa kommentaren hittar du här.

Här och här är exempel på det fantastiskt viktiga arbete som riktiga journalister utför.

Se också Mina moderata karameller, Badlands Hyena, Jinge

2 kommentarer: