måndag 1 februari 2016

Bevara valfriheten, och därför gymnasieregionen!


Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus överväger att införa inskränkningar i det fria gymnasievalet i Stockholms län. Det skulle kraftigt begränsa möjligheten för elever att välja en gymnasieskola utanför den egna kommunen. Detta är en fråga om valfrihet som är viktig för oss liberaler. I Nackas kommunala gymnasieskolor – Nacka gymnasium och YBC – är 49% från andra kommuner, och ca 21,5% av alla gymnasieelever som är folkbokförda i Nacka går nu på skolor i andra kommuner.

Visst vore det en enkel lösning för Stockholms stad, som har problem med kapacitet i gymnasieskolan – men det är fel väg att gå. Istället behöver hela Stockholmsregionen satsa på bättre kvalitet i gymnasieskolan, och bygga ut skolorna i den takt som behövs.

 

Vi liberaler vill inte begränsa elevernas rätt att själva välja skola, utan bevara valfriheten som vi slagits så hårt för att införa. Det är en självklarhet att eleverna själva ska få bestämma vilken skola som passar dem – även om det är en skola i en annan kommun. Det är just därför gymnasieregionen är så bra.  Politiker ska inte sätta käppar i hjulen på ungdomar som vill forma sin egen framtid.Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd Nacka (L)
Lena Linnerborg, 1.e vice ordförande i utbildningsnämnden, Nacka (L)


Inga kommentarer: