måndag 14 december 2015

Polarna Nacka


För någon vecka sedan fick jag chansen att prya med Polarna i Nacka en fredag kväll/natt. Jätteroligt att få vara med! Även om jag har hört att verksamheten fungerar väl så ville jag vara med. Diskussioner förekommer ju regelbundet partipolitiskt om denna verksamhet. Alla partier i Nacka är inte överens om att Polar-verksamheten är den bästa.

I normala fall är det varje fredag och lördag kväll som gänget samlas på Planiavägen för att bekanta oss med varandra, dela upp arbetsuppgifter, informera varandra om händelser som kan vara på gång mm. Vid vissa särskilda dagar, tex Lucia eller Valborg kan Polarna också vara ute.

Det bör vara 2 vuxna socionomer och 4 ungdomar mellan 16-22 år. Det finns 10-15 ungdomar som är anställda men det är max 4 som kommer med varje kväll. Just den här kvällen när jag var med var en av socionomerna och en av ungdomarna sjuka så vi blev 5.

När vi fått på oss Polar-jackorna så tog vi Polar-bilen till Ica Maxi för att handla lite proviant inför kvällen. Väl i affären var vi välkända och föreståndaren pratade med oss en stund.

Vi bestämde oss för att åka till Fritidsgården på Henriksdalsberget, Glada Henkan. Där var det matfest. Människor i alla åldrar hade samlats och maten var nästan slut när vi kom. Vi pratade med föreståndarna och med gästerna. Jag passade på att äta en god hemlagad kaka till kaffet. Jourtelefonen ringde om att det var en föräldrafri fest på gång i en villa. Vi bestämde oss för att åka dit och på väg dit märkte vi att många ungdomar var på väg dit till festen. Även om det var mycket skratt så var det Det var lugnt och vi tyckte inte att vi kunde göra så mycket mer än att informera polisen om att de också skulle ta sig en titt där senare på natten.

Ett nytt telefonsamtal kom och nu från en orolig förälder vars dotter (17 år) hade åkt hemifrån för att förmodligen träffa en kompis i Orminge. Vi åkte vidare till Orminge fritidsgård där också många ungdomar samlats. Någon form av tävling pågick som många var engagerade i. under kvällen frågade vi oss runt om någon kände till tjejerna.

Vi åkte runt i Orminge med Polar-bilen bland annat i Orminge-parken. Där samlades ungdomarna i den kylslagna kvällen. De frös förstås men humöret var det inte något fel på. Många trevliga samtal om vad som hände och vi fick några tips också om var den försvunna tjejen kunde tänkas vara. Vi träffade även fadern till den försvunna dottern och han var mycket orolig.

När det dök upp ett rykte om att tjejerna kanske var på McDonalds på Vikdalsvägen bestämde vi oss för att åka dit. Många ungdomar var där men inte tjejerna. Så småningom insåg vi att vi inte kunde göra så mycket mer under kvällen. En av Polar-ungdomarna var under 18 år och måste vara hemma före kl 24. Det gjorde att vi avslutade kvällen med att köra hem samtliga samt även några ungdomar från McDonalds som skulle till Fisksätra.

Under kvällen fick jag bekräftelse på att Polarna Nacka har ett gott rykte hos ungdomar, polis, fritidsgårdar mfl. Ungdomarna som är anställda har ett stort kontaktnät och det gör att deras kunskaper kompletterar socionomernas kunskaper väl. Verksamheten fungerar väl och jag kan förstå att många vill ha jobbet som Polar-ungdom kan jag förstå.
Nu efteråt kan jag inte komma på att vi såg några från Nattvandrarna. Någon kväll/natt framöver ska jag ta och delta i det gänget också.

Inga kommentarer: