onsdag 5 november 2014

Krogtillsyn

Jag fick möjligheten att en fredagkväll följa med närpolisen, ordningspolisen, alkoholhandläggarna och skatteverket ut på krogarna i Nacka och Värmdö på tillsyn. Det är något som jag kan göra som ledamot i social- och äldrenämnden.
Vi samlades på polishuset i Nacka strand vid 19-tiden där vi planerade kvällens krogbesök. Alla krogar hinner man inte besöka utan vi valde ut ett antal och delade också upp oss i 2 grupper. På vissa krogar var vi med allihop. Krogarna visste inte att vi skulle komma och det kändes lite märkligt att bara kliva in på krogen. Det blir någon form av tystnad direkt men efter ett tag fortsätter sorlet. Även om poliserna var civilklädda kan man ändå se att de är poliser.
Några krogar var mer välbesökta än andra. Visst ser man att några kunder har fått i sig lite för mycket alkohol men det märkte man först efter en stund. Överservering är inte tillåtet dvs att krogarna serverar någon som har druckit för mycket men förmodligen hade det hänt under kvällen även om ingen såg händelsen.

Det har förekommit vid kontroller att krogarna har drygat ut spriten med vatten. Bra i och för sig för nykterheten men inte särskilt bra att lura kunderna på det de faktiskt har beställt och betalat för. Det har också inträffat vid kontroller att den alkohol som säljs inte varit lagligt inköpt av krogen. Polisen beslagtog en del under kvällen som gick.

Det är bra att det sker kontroller av det här slaget, mindre bra att krogarna inte är felfria. I social- och äldrenämnden där vi fattar beslut om tillstånd för alkohol på krogarna är vi väldigt noga med att det ska vara en sund alkoholpolitik på krogarna. Krögaren ska kunna visa att hen har kunskaper om att driva en krog om krögaren ska få tillstånd av social- och äldrenämnden. Det ingår att hen har gått en STAD-utbildningen som handlar om att kunna hantera en sund alkoholservering.

Mellan några krogbesök fick jag oförhappandes vara med på 2 mindre utryckningar i den civila polisbilen. Jaga ikapp en fortkörare var en utryckning samt leta efter 2 personer som gick utmed motorvägen. Vi hittade de unga pojkarna som skämdes lite när vi kom.

Skatteverket som var med under kvällen hade som uppgift att kontrollera redovisningen av kassan och de kontrollerade även personalliggarna. Om jag förstod rätt efter kvällens slut så var de inte nöjda med vad de sett. De sa att de hade rätt mycket arbete att ta hand om nästa vecka. 

Jag var imponerad av det arbete som utförs av polisen, skatteverket och alkoholhandläggarna. De var mycket skickliga i att hantera personal, kunder och andra i olika situationer.

Inga kommentarer: