fredag 16 augusti 2013

Putin, Naglar och mänskliga rättigheter

Vid det här laget har nog väldigt få kunnat undgå Jelen Isinbajevas fördömande av Emma Green Tregaros enkla men modiga markering mot Rysslands antigay-lagar. Genom att måla sina naglar i regnbågsfärger visade Emma vad hon tycker om Putins och Rysslands förbud mot "gay-propaganda" vilket kan tyckas vara en harmlös gest, men eftersom detta skedde under en friidrottstävling i Ryssland kan det troligen betraktas som en olaglig handling. Isinbajeva uttalade på en presskonferens att det var respektlöst mot hela Rysslands befolkning, samt att "I Ryssland betraktar vi oss som normala människor där pojkar är tillsammans med flickor och flickor är tillsammans med pojkar. Vi har inte haft de här problemen tidigare och vill inte ha det nu heller."Mycket finns att säga om detta drama men här väljer jag bara att kommentera ett fåtal aspekter. (Jag har utvecklat några andra reflektioner i min egen blogg)

Det första som slår mig är hur märklig denna lag om gay-propaganda är. Hur kan man propagera för en sexuell läggning? Hur skulle det egentligen fungera? Är Putin verkligen orolig för att någon i publiken på idrottsarenan tänkte "Åh, hon har regnbågsfärgade naglar. Det måste innebära att man faktiskt kan vara gay. Det måste jag prova!" Så naiv tror jag inte att han eller landets lagstiftande församling är, utan det handlar om rent förtryck.

Min andra reflektion var att det är sorgligt att en så stor idrottshjälte som Isinbajeva ska solka ned slutet på en strålande karriär på det här viset. Hennes uttalande har spritts över hela världen och både hon och Ryssland dalar kraftfullt i respekt efter detta. Det sorgligaste med att just hennes utspel är nog inte hennes egen människosyn eller hennes tro att det inte existerar homosexualitet i Ryssland, utan att hennes behov att lojalt sluta upp bakom landets kontroversiella lagar och göra en tydlig markering av det, påminner allt för mycket om det forna Sovjetunionens osunda och starka koppling mellan staten och elitidrottsmän och -kvinnor. Då var de ofta politiska redskap med kraftigt begränsad fri vilja, idag finns det ofta en ekonomisk koppling med löfte om livstids försörjning mot en OS-guldmedalj. På vilket sätt kan detta förhållande påverka idrottarens politiska utspel?

Till sist handlar det ju ändå om Rysslands kusliga utveckling de senaste åren med Putin vid makten. "Det stora hotet från Öst" handlar idag inte så mycket om omvärldens rädsla för ockupation eller militärt anfall. Det stora hotet riktar sig mot den egna befolkningen, mot minoriteter, mot oliktänkande, mot mänskliga rättigheter. Detta hot måste bekämpas, och den kampen ska inte föras av militära styrkor utan av Emma Green Tregaro, av mig och av Dig. Vi måste i alla lägen stå upp för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och alla människors lika värde.

Inga kommentarer: