tisdag 5 februari 2013

Helvetet på vår akutmottagningar

Eric Erfors skrev för en tid sedan i Expressen om erfarenheterna från en överfylld akut med sin 83-åriga multisjuka mamma. Tyvärr är vi många som känner igen oss. Ovärdiga berättelser av detta slag återkommer ständigt. Idag berättar Erfors om den respons han fått.

Nog måste det gå att omorganisera verksamheten på våra akutmottagningar. Den trånga sektorn för alla, som väntar timme efter timme, tycks vara läkare. Man kan sitta ett flertal timmar i väntan på ett röntgenresultat, som innebär att man kan gå hem. Det kan inte vara rationellt. Varför inte låta en sjuksköterska meddela sådant? Varför inte någon gång pröva och se om fler läkare skulle göra skillnad? Kanske skulle det t o m löna sig genom snabbare genomströmning. Kanske skulle en läkare kunna avdelas att sköta de fall, som med sannolikhet leder till att patienten får gå hem. Varför inte som i Erfors exempel tro på den remiss från behandlande läkare, som tydligt talade om vilken behandling som erfordrades, och starta behandlingen? Finns det ingen organisationskunnig person som kan riva lite i hierarkierna. För en gångs skull vore kanske studieresor utomlands på sin plats. Gör om och gör rätt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har inte begripit alls. Problem 1 är att många kommer till akuten utan att behöva vara där alls. De har valt fel vårdnivå. 2. Det fungerar inte som i en butik att man tar en nummerlapp och sen avgör den i vilken ordning man tar emot kunden. Här på akuten är det patientens hälsoläge som avgör och en hjärtattack går före en avsliten hälsena. Tycker du det är fel så motionera då om det. Gör om, gör rätt!

Birgitta Berggren Hedin sa...

Läs gärna lite mer ordentligt vad jag skriver. Var ser du synpunkten att kritiskt sjuka inte ska behandlas i första hand? Det är ju självklart. Jag talar om en annan organisation för den stora grupp av vårdsökande, som inte hör dit. Jag talar om fler läkare, eftersom det är väntan på läkare, som tycks åstadkomma dessa förhållanden. Och helst ska naturligtvis ingen söka akuten i onödan.