tisdag 29 januari 2013

Stoppa jobb-trafficking!

I DN kan man idag läsa om det system med arbetskraftsinvandring som Alliansen infört. Syftet var gott, men man missade att ta hänsyn till de gigantiska möjligheter till missbruk, som reformens utformning medförde. Nog borde det vara en självklarhet att det jobberbjudande en arbetsgivare skickar in till Migrationsverket ska vara bindande i alla sina delar. Och att det kontrolleras att den angivna lönen faktiskt utbetalas.

Vi har nu sett hur det funkar i praktiken. Jobb-trafficking är ordet. Visum och arbetstillstånd beviljas utomeuropeiska personer, som vill komma hit, jobba hårt och få med sig delar av lönen hem för att få det bättre. Tänk skogsplanterare eller bärplockare, men säkert också ett antal servicejobbare i städer! I själva verket kommer de således hit och blir lurade av samvetslösa arbetsgivare. Och med öppna ögon låter vi detta missbruk pågå. Så slutar den goda arbetskraftsinvandringen ofta i misär och papperslöshet.

Det är dags för regeländring. Inte kan Folkpartiet vara med och ta ansvar för att utsatta människor utnyttjas på detta sätt?

Inga kommentarer: