onsdag 5 december 2012

"Election day"

Så har dagen kommit, resans höjdpunkt och dagen när allt ska avgöras. Det är två kandidater i ringen och vinnaren kommer att bli den som förberett sig bäst. Det är det dyraste amerikanska presidentvalet någonsin, en siffra som nämnts är 6 miljarder dollar i kampanjmedel och reklamen har i princip gått dygnet runt i TV-kanalerna den senaste tiden.
Vi har bestämt att bege oss till närmsta vallokal, som ligger några hundra meter från vårt hotell. Där ringlar sig kön lång, den är flera hundra meter och jag avundas inte de som har ett par timmars väntande framför sig. Där träffar vi en jättetrevlig amerikan, Anthony, som ska iväg till Obamas kampanjkontor i Arlington, Virgina, för att mobilisera in i det sista. Virginia är en av de så kallade "Swing-states" och alltså mycket viktig att vinna. Vi bestämmer oss för att hänga på och vi får ett väldigt varmt välkomnande. Där finns också en australiensare och ett par norrmän. Entusiasmen är på topp och vi sätts genast i arbete. Här finns ingen misstänksamhet eller ifrågasättande av varför vi som är utlänningar vill engagera oss i deras presidentval. Ett bostadsområde ska besökas en sista gång och där ska vi knacka dörr för att verkligen se till att folk röstar och såklart helst på demokraterna. I USA har man en lång förtidsröstning men röstdagen är inte en ledig dag, något många är kritiska till. Bakgrunden till att man har tisdag som röstningsdag ligger långt tillbaka i tiden då man på söndagen skulle gå i kyrkan och sedan ha måndagen som resdag, på den tiden då man reste med häst och vagn, för att sedan på tisdagen vara framme vid sin röstlokal och då kunna rösta. Många menar att tisdagen som röstdag missgynnar demokraterna eftersom en större andel av deras sympatisörer är låginkomsttagare och inte kan missa en dags arbete.
Vi går runt i bostadsområdet men inte så många är hemma, de vi träffar har dock röstat och lagt sin röst på Obama. Den bild vi haft tidigare av amerikanerna som mycket diskussionsvilliga förstärks och det är mycket passionerade utläggningar vi får ta del av.

På eftermiddagen är vi inbjudna till Svenska ambassaden eller "The Swedish House", här har professor emeritus Sören Holmberg en redogörelse av sin analys av valutgången. Alla är där, många journalister och politiker. Holmberg säger att denna dag är som julafton och därför har han satt på sig sin valslips-en slips med valar på. Mycket vitsigt! Han menar att demokraterna och Obama kommer att vinna, Romney har alltför mycket emot sig, som igår då de sista siffrorna gällande arbetslöshet kom och vilka visade på 7.9%. Tydligen är 8% en magisk gräns, hade det gått över det hade det sett betydligt mörkare ut. Men nu pekar allt på att Obama kommer att bli omvald, menar Holmberg.

Efter Holmbergs analys åker vi tillbaka till hotellet för att svida om inför kvällens valvaka på samma ställe. Väl tillbaka på plats bjuds det på amerikansk buffé och allehanda drycker. Vi träffar en rad olika intressanta människor, bland annat ambassadör Jonas Hafström och Staffan Heimersson, för att nämna ett par. Det är TV-skärmar överallt i lokalen med sändningar från olika TV-stationer, mestadels amerikanska men även de svenska valvakorna. Snart står det klart att Obama nog kan titulera sig president i fyra år till och vi åker tillbaka till hotellet efter en mycket lång och händelserik dag. På morgonen slår jag på FOX News det första jag gör, en uttalad republikansk kanal och där är det inga muntra miner. Det är eftervalsanalys och en efter annan ur det republikanska lägret går upp och menar att skälet till Romneys förlust är att han inte varit tillräckligt höger och om republikanerna 2016 åter ska kunna tillsätta presidentämbetet behövs det någon mer hårdkokt kandidat. Intressant eftersom många andra "proffstyckare" menar precis tvärtom, att det är den stora mittenfåra av väljare som måste övertygas. Vi får väl se!

Inga kommentarer: