tisdag 13 november 2012

"I will vote for The President ma'm"

Tanken var att jag skulle blogga från USA men det gick inte bloggverktyget med på då den var tveksam till att jag var jag, pga att datorn inte befann sig i Nacka, så att säga. Därför kommer dessa nu och även om valet är över hoppas jag att ni tycker att det är intressant att läsa. Håll till godo!

Landade i Washington D.C. på lördag kväll amerikansk tid och efter den obligatoriska evighetskön till passkontrollen kunde vi sätta fötterna på amerikansk mark. En av våra medresenärer höll dock på att fallera på ett kvarglömt bananskal i väskan som en mycket liten tullhund, men med desto effektivare nos, inte ville släppa igenom.
Jag reser med Republikanska föreningen, en organisation som vill avskaffa monarkin och införa republik. Vi är här för att studera valet, samla kunskap och erfarenheter av en form av republikanskt styrelseskick.
I söndags hyrde vi bil och körde ned till Virginia och den sömniga småstaden Alexandria. En välbeställd stad där var och varannan kunde ses komma joggandes. Överallt såg man skyltar utanför husen med de olika presidentkandidaternas namn. Intressant hur alla är så öppna med sin politiska övertygelse, jag tror det lär dröja innan vi ser samma sak i svenska trädgårdar.
I Sverige är vi väldigt hemlighetsfulla med våra politiska åsikter, nu menar jag bland gemene man och det kan många gånger vara ett kontroversiellt samtalsämne vid en middag. Här däremot är det inga problem att stoppa någon på gatan och be denne redogöra för sin politiska övertygelse, som svensk känns det härlig befriande.
Efter Alexandria körde vi vidare mot Mount Vernon, egendomen där George Washington levde och verkade, här kunde man verkligen känna historiens vingslag. Vi hann även med ett besök på Arlington, krigskyrkogården och platsen för John F. Kennedys grav, det var en alldeles särskild stämning där och man förstod ännu mera hur speciell denne man är för det amerikanska folket.
 När vi lämnar tillbaka bilen frågar vi kvinnan i båset hur hon som kvinna ser på valet? Hon säger att hon absolut inte kan förstå hur någon kvinna kan rösta på Romney med tanke på hans syn på aborter men även på kvinnors roll i det amerikanska samhället överlag. För henne som kvinna och svart finns det bara ett val, "I will vote for the President ma´m! I taxin samma kväll åker vi med en taxichaufför, också han svart, för honom är valet svårt. Han är djupt troende, pappa är ortodox präst och han är rädd för hur samhällets moral förstörs med Obama som president, han är emot abort och HBT-rättigheter. Han kommer bestämma sig på valdagen. Det är två mycket olika perspektiv vi får ta del av.
I Washington bor också Robert Hannah, medarbetare på SILC men nu också masterstudent i juridik här i Washington. Vi träffar honom under kvällen och han berättar mycket intressant om Washington D.C. som politisk huvudstad och dess bakgrund. Washington D.C. har inga representanter i senaten eller kongressen då man menar att en stor del av de som bor och verkar här också är en del av byråkratin och makten. Detta är mycket omdiskuterat och på bilskyltar härifrån står det "Taxation without representation", dvs man betalar skatt men man får inget tillbaka i form av formellt inflytande. Till exempel så godkänns budgeten för staden av kongressen. Det är ungefär som om boende i Stockholms innerstad inte skulle ha några riksdagsledamöter, känns mycket främmande om ni frågar mig och jag kan ha förståelse för innevånarna i Washington D.C. och deras frustration.

Inga kommentarer: