torsdag 16 februari 2012

Inför ungdomslöner!

Ännu en insändare på SvD Brännpunkt, av bland annat Nackas kommunalråd Stefan Saläng.

Unga måste få chans att lära sig ett yrke

Ungdomar som har svårt att konkurrera om jobben måste få en chans att lära sig ett yrke. Därför föreslår vi nu att särskilda ungdomsavtal ska införas i minst 27 kommuner runt om i Sverige, skriver företrädare för Folkpartiet.

Fem socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden skriver på Brännpunkt (13/2) att ungdomslöner inom välfärdssektorn och Folkpartiets initiativ i Sollentuna kommun är fel väg att gå.

Ett av Sveriges allvarligaste problem är en alltför hög ungdomsarbetslöshet. Den har varit hög under lång tid, även när Socialdemokraterna själva satt vid makten. De lösningar som S presenterar för att få ner ungdomsarbetslösheten innehåller inte mycket nytt och det är svårt att se varför de skulle lyckas den här gången. Folkpartiet vill istället hitta konkreta, nya sätt att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Vi vill även öka tryggheten genom att införa en allmän arbetslöshetsförsäkring, som täcker alla som har arbetat en viss tid.

Alliansregeringens reformer inom skolan är en central grundbult för att på sikt ge unga bättre förutsättningar att lyckas på arbetsmarknaden. Men vi måste också skapa fler vägar till arbete för unga som inte har arbetslivserfarenhet och fullgod yrkesutbildning. Alliansregeringen har bland annat introducerat lärlingsutbildningar inom ramen för gymnasieskolan.

Ungdomsavtal inom välfärdsområdet är ytterligare ett sätt att se till att unga som har svårt att konkurrera om jobben får chansen att lära sig ett yrke. Samtidigt ger det kommuner och landsting möjligheten att anställa helt oprövade kort som annars sannolikt inte hade fått något jobb. Därför lägger Folkpartiet nu förslag i minst 27 kommuner runt om i Sverige för att införa särskilda ungdomsavtal.

Förebilden är det ungdomsavtal som IF Metall och arbetsgivarna tidigare har kommit överens om. Tanken är att unga ska slussas in på arbetsmarknaden genom att under en viss tid få en anställning, 75 procent av den kollektivavtalsenliga lönen, handledning och utbildning. Efter den perioden, när man har mer kompetens i bagaget, är det önskvärt att de unga får fasta jobb med kollektivavtalsenliga löner som alla andra.

Det handlar alltså inte om lönedumpning, utan om ett sätt för oerfarna ungdomar att över huvud taget få in en fot på arbetsmarknaden och att göra så att arbetsgivarna vågar anställa dem.

Samtidigt borde lönerna för personer med lång erfarenhet inom välfärden ofta bli högre. Det lönar sig i dag alltför dåligt med lång erfarenhet till exempel inom vården. En större lönespridning gör det lättare för oerfarna att ta sig in på arbetsmarknaden och gör att lång erfarenhet värderas mer.

Rekryteringsbehoven inom kommuner och landsting kommer att vara stora framöver. Att använda sig av ungdomsavtal kan vara ett bra sätt att slussa in unga i de viktiga jobb som behöver utföras.

Avtalet och de exakta formerna behöver förhandlas fram med facket. Vi hoppas nu att fler ute i kommuner och landsting ansluter sig till Folkpartiets initiativ och hjälper till att trycka på för att införa ungdomsavtal. Unga måste få chansen att visa vad de kan och deras arbetsinsatser behövs.

NINA LARSSON (FP)

partisekreterare

HELENE ODENJUNG (FP)

kommunalråd Göteborg och förste vice partiordförande

LENNART GABRIELSSON (FP)

kommunalråd Sollentuna och ordförande i KPR

ADAM CWEJMAN

ordförande Liberala ungdomsförbundet

ANDERS BERGMAN (FP)

kommunalråd Värmdö

EWA CALLHAMMAR (FP)

oppositionsråd Katrineholm

MALIN DANIELSSON (FP)

kommunalråd Huddinge

JOHAN EKSTRÖM (FP)

kommunalråd Vänersborg

ESSAM EL-NAGGAR (FP)

kommunalråd Uddevalla

PER-ÅKE FREDRIKSSON (FP)

oppositionsråd Gävle

NIKLAS FRYKMAN (FP)

oppositionsråd Eskilstuna

ELISABETH GUNNARS (FP)

kommunalråd Österåker

MARTIN JOHANSEN (FP)

kommunstyrelsens ordförande Tjörn

MATS LARSSON (FP)

kommunalråd Tyresö

HÅKAN LINDH (FP)

oppositionsråd Skellefteå

PÄR LÖFSTRAND (FP)

gruppledare Östersund

BRITT-MARIE LÖVGREN (FP)

Britt-Marie Lövgren, gruppledare Umeå

KRISTINA KLEMPT (FP)

kommunalråd Upplands-Väsby

TOVE KLETTE (FP)

kommunalråd Lund

RAGNHILD KÄLLBERG (FP)

oppositionsråd Västerås

PETER OLEVIK DUNDER (FP)

gruppledare Haninge

LARS PERSSON (FP)

kommunalråd Sundsvall

STEFAN SALÄNG (FP)

kommunalråd Nacka

CARINA SANDOR (FP)

oppositionsråd Skinnskatteberg

MATS SILJEBRAND (FP)

oppositionsråd Södertälje

JOHAN STORÅKERS (FP)

oppositionsråd Sundbyberg

STAFFAN WERME (FP)

kommunalråd Örebro

MARIA WINBERG-NORDSTRÖM (FP)

kommunalråd Helsingborg

CHRISTINA ÖRNEBJÄR (FP)

oppositionsråd Kumla

Inga kommentarer: