torsdag 5 januari 2012

Varför så bråttom?

I stort sett så snart det nya året börjat kunde man i TV och radio höra att den sänkta restaurangmomsen inte såg ut att vare sig ge nya jobb eller billigare krogbesök. Och det är sig likt; den ena förändringen efter den andra döms ut som verkningslös ett par dagar efter att den trätt i kraft. Minns RUT-avdraget t.ex. som mycket tidigt förklarades ha förfelat sitt syfte. Och lyssna nu på Skatteverket, som kan visa på det verkliga resultatet.

Idag publicerar SvD Näringsliv en rundringning som visar att 23 av 30 restauranger och snabbmatskedjor sänker priserna. Ett lite annorlunda besked än det för ett par dagar sedan.

Ett gott råd vore att vänta med utvärdering tills man verkligen vet hur det fungerade. Ha lite tålamod! Tilltron till nyhetsförmedlingen skulle öka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Givetvis är det för tidigt att göra någon utvärdering. Men efter att ha ätit lunch på 4 restauranger i Sickla denna veckan kan jag meddela jag inte hittat någon som sänkt priset.
Hur SvD gjort sitt urval kan jag inte se från artikeln på nätet i alla fall. Så den undersökningen ger jag inte mycket för.
Jag hoppas att detta ger resultat, men jag hoppas också att regeringen faktiskt gör allvar av hotet att höja igen om det inte funkar (det är lättare att sänka än att höja skatten...).

Anonym sa...

Det finns ett grundläggande fel med denna skattesänkning ur marknadsekonomisk teori. Att sänka skatten för en särskild bransch är inget annat än en subvention. Jag vet att SHR har lobbat för detta oerhört målmedvetet OCH som företrädare för städbranschen gjorde genom sina företrädare och fick sen RUT. Ja, vi kan gå tillbaka till lobbyisterna för byggbranschen och facket som ledde till ROT. Man blir verkligen orolig för vad detta kan ta vägen. Om nu inte en bransch kan lyfta sig själva i håret så får man klippa sig och inte begära bidrag för löshår!