1. Uppskattningsvis kommer de skattehöjningar (på inkomster över en miljon och på fastigheter värda mer än sex miljoner) som föreslås att dra in ungefär en halv miljard till statskassan. I statsfinansiella termer är det på gränsen till försumbart. S spelar luftgitarr helt enkelt. Det ska se bra ut men det är inte ekonomisk politik på riktigt. Den enda reella effekten förslaget kan få är att tvinga kapitalstarka personer (svenskar eller andra länders medborgare) att bosätta sig i andra länder.Men det viktigaste som väntar med Sahlins utspel står att finna i som Altenberg nämner i punkt 2: att det drabbar särskilt låg och medelinkomsttagare. Det är här som räkningen kan bli riktigt saftig, något som även Johan Ingerö lyfter fram:
2. Om s menar allvar med att höja skatten för de låg- och medelinkomsttagare som har fått 80 miljarder i skattesänkningar under mandatperioden skulle effekten bli katastrofal. Kapacitetsutnyttjandet i svensk ekonomi har rasat under 2009 och en ekonomisk åtstramning av den storleken skulle omedelbart undergräva återhämtningen
Eftersom skatten redan idag fördelas efter bärkraft är den enda nyheten den som Sahlin och Östros försöker gömma bakom en bisats. Enda sättet för en rikspolitiker som vill få "fler att bidra" är att sänka brytpunkten för statlig inkomstskatt.För en vanlig Nackabo blir konsekvensen kännbar. För den som tjänar ungefär som medelinkomsten i Nacka, det vill säga strax över 28 000 kronor i månaden före skatt, så kommer en månadslön att tas ifrån, om Mona Sahlin får sin vilja igenom, genom att antingen sänka brytpunkten för inkomsskatt eller återinföra och höja förmögenhetsskatten. Sedan den borgerliga regeringen tog över får den typiske nackabon nämligen behålla cirka 2000 kronor mer i månaden. Det är pengar, 24 000 kronor per år, som gemene man i Nacka nog är bättre lämpad att bestämma över än Mona Sahlin om vad de ska användas till. Mona Sahlin må komma från Nacka, men Nackaborna månar hon inte särskilt mycket om.
För att detta ska ge mer än några marginella miljarder till statskassan måste brytpunkten läggas runt det svenska heltidslönesnittet, alltså cirka 27 000 kronor i månaden. Det handlar således icke om de miljoninkomster som agerar dimridå i artikelns inledning, utan om helt vanliga Svenssonlöner.
Andra som har skrivit om samma ämne kan man läsa här: Seved Monke, Mathias Sundin,
1 kommentar:
Allians eller Socialdemokrati spelar ingen roll längre.De har båda visat att de inte klarar vad de en gång lovade.Gör dom arbetslösa och sätt dom i en kö på AF.
Pelle
Skicka en kommentar