tisdag 30 juni 2009

It's the integrity, stupid!

Enligt SCB:s senaste partisympatiundersäkning i maj så låg allianspartierna tillsammans på 27,7% bland förstagångsväljarna jämfört med 45,1% motsvarande tid för tre år sedan, innan det senaste valet. Motsvarande siffror för övriga 18-24 åringar är 27,6% mot 41,9% för tre år sedan och för 25-29 åringar 38,6% mot 47,7%. Detta kan jämföras hur utvecklingen sett ut för bland de äldre där man bland 65-69 åringarna har 52,3% mot 46,6% innan valet, bland 70-74 åringarna 50,4% idag mot 52,6% och bland de som är 75+ 51,8% idag mot 47,9% för tre år sedan.

Kort sagt alliansen har tappat förtroendet och stödet bland de yngre, medan man behåller och t.o.m. ökar stödet bland de äldre. På sikt är det här givetvis förödande och det blir nog svårt att vinna valet 2010 om man inte gör något radikalt för att ändra bilden.

Radikalt och radikalt förresten, det man först och främst behöver göra är ju bara att följa sin ideologi, åtminstone för de delar av alliansen som kallar sig liberala.
Orsakerna till tappet är många, t.ex. att man precis som sossarna, inte lyckats göra något åt ungdomsarbetslösheten, alliansens oförmåga att skapa en trovärdig miljöpolitik osv. Men först och främst handlar det om frihetsfrågorna, om den alltmer inskränkta personliga integriteten. Att staten tar sig helt andra friheter gentemot medborgarna när det handlar om elektronisk kommunikation än när det gäller andra delar av samhället.

Det är dags att fler allianspolitiker än enstaka folkpartiriksdagsledamöter och partiernas ungdomsförbund säger ifrån. Att regeringen inser sina misstag och river upp den genomhemska FRA-lagen, att man vägrar införa datalagringsdirektivet, att stoppar upphovsrättsindustrins nya rättigheter att upprätthålla sitt eget privat-STASI genom IPRED-lagen och så vidare.

Och hur tänkte Schlingmann när han satte upp affischer med Reinfeldt iförd hörlurar inför EU-valet? "Vi lyssnar på väljarna..?" (jag har inte hitta bilden nånstans)

Fast just nu ser det ut som om utvecklingen går åt andra hållet.

Se SvD, SvD1, AB, AB1