måndag 13 oktober 2008

Euron räddar Sverige

När de femton länder som har Euro som valuta träffades och bestämde sig för att agera tillsammans mot finanskrisen fick man äntligen någon effekt. Förtroendet börjar återvända till marknaden när världens största valutaområde börjar agera tillsammans. Det är det som är skillnaden. Finansmarknaden är idag så global att även när länder som Tyskland och Storbritannien agerar så så är de för små för att kunna stilla osäkerheten, ja t.o.m. USA verkar inte kunna blidka marknaderna.
Det som hände i helgen visar för det första med all önskvärd tydlighet att utan Euron skulle det vara mer än kört för Europa. Det visar också att ju större och ju mer integrerat, ekonomiskt och politiskt, detta valutaområde är ju bättre för att skapa stabila och långsiktiga marknader. På så sätt kan man minska riskerna för att den finansiella oron sprider sig till den reala ekonomin och orsakar arbetslöshet och elände.
Tyvärr har Sverige valt att stå utanför samarbetet. Det är synd för Sverige och det är synd för Europa. Vi riskerar att vår valuta betraktas som riskfylld pga sin storlek, vilket som vi har sett leder till fallande växelkurs, dyrare import och därigenom högre inflation och sämre köpkraft. För Europas och världens skull skulle det vara bra om fler länder som Sverige, Storbritannien och Danmark var med,, då skulle Europa bli ännu starkare och vi skulle få ett effektivt instrument för att förhindra att utom-europeiska finanskriser slår in över Europa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Se DN, DN1, DN2, DN3, SvD, SvD1, SvD2

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/29692-folkpartiet-petar-fra-motstandare

Skandal

Anne Skoogh sa...

Det hör ju inte riktigt hit, men jag tycker inte att det är skandal att man flyttar om i utskotten. Det är rätt vanligt att man gör i halvtid, och rätt nyttigt för den delen.