onsdag 3 september 2008

Riksdagen förd bakom ljuset

En rad forskare och signalspaningsexperter skriver på dagens DN Debatt om hur våra riksdagsledamöter blev förda bakom ljuset när de röstade igenom FRA-lagen. FRA:s nya makt kommer att innebära att de får möjlighet att kartlägga våra liv på ett sätt som vi inte ens själva har möjlighet till. Det är en ytterst skrämmande läsning. Regeringen måste backa och föra tillbaks lagen till en parlamentarisk utredning som kan gå till botten med frågan. Alternativet är en framtid som, åtminstone för oss liberaler, är så skrämmande att vi inte för allt i världen vill uppleva den. Stoppa FRA-lagen!

Uppdatering: Riksdagsledamoten Allan Widman (fp) tycker att han inte alls blivit förd bakom något ljus utan att det är experterna som inte har alla flöten guppande på vattenytan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , _

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, det var en välkommen artikel.
Och än mer intressant blir reaktionerna - om några - från FRA-kramarna.

De brukar ju frankt påstå att lagen är en garant för intergritetsskydd, att ingen spaning på individnivå får förekomma och att den inte under några förhållanden kan drabbe de som bor i Sverige.

Allt detta pulvriseras i artikeln.

Kommer FRA-kramarna ändå att köra samma race?

Kraxpelax sa...

I morse fick jag på debattsiden Newmills in en artikel som yrkade på upprivande av FRA lagen.

Nu hr Newmills ändrats.

Kommentarmöjligheten och mina två artiklar har borttagits.

Är du rädd för att staten övervakar dig? frågar Newmills; och överlåter frågan till censurerade artikelförfattare.

Är jag rädd för Staten?

Ja, visst är jag det! Den är ju livrädd förmig.

Olof Palme! Carl Algernon! Cats Falck! Lena Gräns! Ingvar Heimer! Makarna Winbergh! Gunnarsson.! Hilding Eek! Milan Valverius... Odd Engström... Curt Nicolin... Sten Andersson... PETER INGESTAD???

Bofors. Iran. Stasi.

RIV UPP FRA-LAGEN!

Mina två artiklar är sparade och kommer strax upp på min egen blogg.

Peter Ingestad, Solna

jenso sa...

För min del, står det helt klart att riksdagsledmöterna blev missledda.

Det är en så pass svår fråga, rent teknologiskt och juridiskt, att det inte kan begäras att varge enskild ledamot *kan* sätta sig in i hur det fungerar. De är helt i händerna på de, vilka ska förklara vad det är frågan om.

Det är där som ansvaret ligger, för ett korrekt beslutsunderlag.
Får man inte det, blir det fel.

Farmorgun sa...

Kolla in bloggen Svensk Myndighetskontroll (länk finns på min senaste blogg) hur en riksdagsledmot (m) använder debaclet mellan en anställd på The Pirate Bay och Arboga-föräldrarna, mot oss FRA-motståndare. Svinaktigt! Dessutom har Emma bloggen Opassande en upplysning om att The Pirate Bay bett om ursäkt samt förklarat att det är polisen och/eller tingsrätten som lämnat ut obduktionsbilderna till en privatperson som i sin tur lagt ut bilderna. Det kan vara bra att veta då jag förstår att operation smutskastning nu är igång.