söndag 28 september 2008

Har alliansen någon chans?

Att alliansen ligger efter opositionen i opinionsundersökningarna så här två år innan nästa val torde inte ha undkommit någon. Men finns det någon chans att komm tillbaks och vinna valet 2010?

Om man tittar på de senaste åtta valen så visar det sig att det kan gå precis hur som helst, fyra gånger har den sittande regeringen ökat fram till valet och fyra gånger är det oppositionen som har lyckats bäst. Fyra gånger har det gått uppåt för de borgerliga men lika många gånger har det socialistiska blocket dragit det längsta strået. Fyra gånger har konjunkturen försämrats de två sista åren innan valet, varav den sittande regeringen gått fram två gånger och oppositionen två gånger, de borgerliga två gånger och socialisterna två gånger, och förhållandet har varit exakt detsamma när ekonomin istället vänt uppåt.

Sammanfattningsvis så har väl regeringen sisådär 50% att öka sitt stöd och 50% chans att fortsätta tappa bland väljarna.

Det speciella med dagens situation är ju att regeringen ligger så långt efter. Man skulle behöva ta motsvarande 29 mandat från oppositionen. Det har aldrig hänt tidigare. Den största förändringen som skett historiskt var när en uträknad Göran Persson år 2000 lyckades öka med motsvarande 11 mandat fram till en valseger 2002, annars har omsvängningarna mellan blocken alltid bara handlat om enstaka mandat. I det senaste valet handlade det om att alliansen lyckades ta just de fyra mandat som behövdes för att segra.

Det intressanta är att situationen just nu på många sätt liknar den år 2000. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och vi har att se fram mot ett ordförandeskap i EU, då statsministern får chansen att framstå som en internationell statsman. Så tipset är att alliansen kommer att ta igen en del av det de tappat, frågan är om det räcker hela vägen. Hoppet står till att väljarna har blivit rörligare jämfört med för åtta år sedan...

Inga kommentarer: