söndag 28 september 2008

"Deras huvufiende i livet är jag..."

...lär Fredrik Reinfeldt ha sagt om liberalerna. Anita Kratz beskriver i en nyutkommen bok om Reinfeldt hur han hela sin politiska karriär kämpat mot liberalerna i och utanför sitt eget parti. I ljuset av det är det inte så konstigt att han hamnat snett i så många frågor, och i synnerhet när det gäller FRA. Många, kanske de flesta, som röstade fram alliansen till seger skulle nog definiera sig som liberaler.

Kanske skulle Reinfeldt ha satsat på en politisk karriär i Österrike istället. Där har makten under nästan hela tiden efter självständigheten 1955 delats mellan de två stora partierna socialdemokraterna och de konservativa i något som kallas Proporz. Den opposition som växte fram mot maktmissbruk och korruption togs om hand av extremhögern i FPÖ.

Nu pekar det mot att denna tendens stärkts ytterligare i dagens val, de två högerextrema partierna får ca. 30% av rösterna, socialdemokraterna 28% och de konservativa 25%. De partiet som skulle kunna stå för den demokratiska förnyelse som Österrike så väl behöver har inte lyckats alls, de Gröna backar något men får ändå ca. 10%, medan det nybildade socialliberala partiet bara ser ut att få drygt 1% och kommer inte in i parlamentet. Godnatt Österrike!

Se DN, SvD

3 kommentarer:

Merowech sa...

Om FPÖ och BZÖ är högerextrem, vad fan är det med Sverigedemokraterna? Ni här i Sverige kommer att uppleva er Waterloo med Sverigedemokraterna i framtiden om ni kör vidare er fientligt politik mot allt som är inte vänster om mitten.

Lennart Nilsson sa...

Vi känner oss redan som Wellinton och Blücher.

Lars-Erick Forsgren sa...

Hm, så Reinfeldt har sag att liberalerna är fienden. Det var ju ovanligt klart sagt för att komma fr honom.
Men det förklarar mycket.
Det de "nya" moderaterna genomfört är inte en liberalisering. Det är en delvis återgång till socialkonservatismen, i en märklig mix med kvarvarande nyliberaler, av vilka en del inte ser vad som sker. Plus vanlig populism för att få röster. En närmast ideologilös "borgerlig" opportunism, i hat mot sossarna, men samtidigt spelande på "arbetarvänliga" formuleringar.

MOderaterna känns inte som ett ärligt parti, med denna mix.

Bohmans nyliberaler visste man var man hade, likaså Hjalmarssons småfolksflörtande konservatism.

Men Reinfeldts mix, den ska väl uppfattas som "modern", men den imponerar inte på mig.