Efter att ha studerat regeringens nya förslag till FRA-lag och jämfört med de synpunkter som vi i Folkpartiet Nacka och många andra liberaler, har haft, så kan vi konstatera att de har tillvaratagits så gott som helt och hållet. Visserligen hade vi velat att lagen dragits tillbaks helt och omarbetats i en bred parlamentarisk utredning, men det här är kanske så nära vi kan komma. Den här versionen av lagen är ändå ljusår bättre än det ursprungliga, dessutom ger de extra nio månaderna innan lagen införs ändå tid för en demokratisk remissbehandling.
Ingenting av detta hade uppnåtts utan den kamp som ett antal liberala debattörer, massor av bloggare, mängder av vanliga folkpsrtimedlemmar och inte minst sex modiga folkpartistiska riksdagsledamöter, med Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson i spetsen.
Nu är det ju så med en så här komplex fråga att djävulen sitter i detaljerna. Även om förslaget låter bra så måste vi vara på vår vakt. Det är möjligt att Reinfeldt, Tolgfors och co. förväntar sig att när stridsdammet väl lagt sig så kommer man att kunna vattna ur förslaget. Vi måste se till att minsta försök att göra detta kommer att göra att de får gråta sig till sämns resten av livet.
Vissa anser att det här var en "pinsam reträtt för Reinfeldt." En reträtt definitivt, och en lång och säkert plågsam sådan dessutom, men pinsamt hade det blivit om han hade fortsatt strida för en förlorad sak. Det har han ju redan gjort alldeles för länge. Fast några som försvarat lagen eller den uppgörelse som nåddes den 18 juni måste nog bli lite röda om kinderna...
Självklart kommer många som kämpat med sådan glöd för den personliga integriteten att känna sig besvikna, man har ju inte nått riktigt ända fram. Nu brukar det ju vara så här i livet att man aldrig kommer att få det precis som man vill, vare sig man är statsminister eller liberal. Det viktiga är att fortsätta kämpa för vår frihet och integritet.
Uppdatering: det finns naturligtvis ingen anledning att inte fortsätta att vara misstänksam mot vad Tolgfors & co hittar på. Se Mark Klamberg.
Kloka kommentarer från Farmor Gun, Mary, Sanna Rayman, Svensson och Johan Ingerö
Se DN, DN1, SvD, SvD1, AB
Läs även andra bloggares åsikter om FRA, folkpartiet, Fredrik Reinfeldt, Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson _
22 kommentarer:
Fortfarande i princip oacceptabelt då lagen ej har ett Europeiskt perspektiv.
INGEN avlyssning på trafik som har start- och / eller slut- punkt inom EU bör vara tillåten (inte Sverige som det nya förslaget säger).
Om detta hade rättas hade det kanske blivit balanserat, men som förslaget är skrivet kommer de fortfarande få titta på min trafik från Holland till Finland...
??? "Det känns som en seger..." ???
Någon har sagt om att kissa på sig:
"Det känns väldigt varmt och skönt till en början men snart övergår denna känsla i någonting kallt och irriterande."
FRA kommer att missbruka lagen. Det anser regeringen och inför skadestånd till de personer som drabbas. Detta är väl ingen direkt liberal hållning?
mattias,
bra synpunkt, det borde vara inom eu och inte inom sverige för att vara lagligt enligt eg-rätten.
hans j:
Jag är också rädd för att FRA kommer att missbruka lagen. Det gäller att se till att övervakningen av FRA blir starkare än FRA:s övervakning av medborgarna.
Nå, att förtryckarna och diktaturkramarna i avgrundsfolkpartiet vill stödja massövervakning är inget nytt. Men givetvis har inte synpunkterna tillvaratagits alls. Här är några:
1) Sociogram, dvs kartläggning av alla personers alla kontakter, är fortfarande lagligt. Då detta inte är spionage mot enskilda utan mot grupper av individer täcks det inte alls. Det är alltså fullt lagligt att IB-mässigt kartlägga dig, alla hemsidor du besöker och de du mailar till. Jättekul för de som är inblandade i demokratifrågor gällande diktaturer och håller kontakt med opposition. Fast det är ju inget folkpartiet bryr sig om.
2) Det är fortfarande lagligt att spara information om folk beroende på politisk, religilös och sexuell åskådning. Samt att skicka dem vidare till främmande makt som kan spara informationen i hundratals år.
3) Ett enda domstolsutlåtande krävs för att avlyssna trafikstråket "muslimer". Snacka om massavlyssning.
4) Fortfarande lagligt att spana på mail som skickas till en mail server i utlandet. Också på de mail som läses av från en mailserver i utlandet. Som hotmail, gmail, etc. Inget skydd alls där. I princip tillåts avlyssning av 10% av alla Sveriges trafik. Enorm massavlyssning.
5) En utredning ska tillstättas med syfte att ge polisen och SÄPO rätt till massövervakning med FRA.
6) Regeringen har rätt att bestämma över vilka som ska avlyssnas och kan utnyttja sånt i politiskt syfte. Ministerstyre kallas det.
Nej, i princip inga synpunkter har tagits hänsyn till i det nya förslaget. Och du kan ju alltid sätta dig ned utanför grindarna till FRA och övervaka hur mycket du vill.
Rädd att det inte hjälper.
Snälla Hampus,
är du läskunnig, knappast alls, lite eller har aldrig kunnat?
Utsökt argumentation, Lennart. På folkpartistisk nivå skulle jag säga. Jag ser att du läser pressmeddelanden på samma sätt som Björklund undersökningar.
Lennart, du gör mig mycket besviken. Du accepterar det odemokratiska spelet, att man kompromissar bort integritet och rättssäkerhet.
Som en numera fd folkpartist, men fortf liberal, just skrev till mig.
"Det gör mig sorgsen att höra unga riksdagsledamöter argumentera för en hafsig kompromiss som något fantastiskt, trots att många oklarheter kvarstår, bara för att man upplever kontrstrasten till det ursprungliga förslaget som stort.
Det är som att vårt nuvarande politiska system skapar personer som är helt blinda för grundläggande principer, utan hela tiden ser varje politiskt ställningstagande som en förhandlingsfråga.
Om någon skulle komma med förslaget att svenska staten skulle inrätta ett guantanamofängelse där personer skulle torteras och fängslas på obestämd tid utan rättegång, skulle då våra riksdagsledamöter nöja sig med att stödja en kompromiss som sade att fångarna bara fick torteras en smula och att fängalsndet fick vara i högst 5år?"
Tja, det räcker som svar på "det känns som en seger".
Och tillhopa betyder det att vårt politiska system behöver renoveras från grunden.
Läs även Hans Lindblad. Och läs om igen. Och igen.
... och läs min något längre kommentar på min blogg.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/09/fra-djvulen-och-de-demokratiska.html
Väl bekomme.
lars-erick, som jag skriver det mesta av det som vi krävt har man tagit med, men djävulen sitter i detaljerna. Anledningen till att det känns som en seger är att den här versionen är betydligt bättre än den förra. Segern består i att ändå ha uppnåt detta. Om man förväntar sig att man alltid kan uppnå allt man vill så kommer man aldrig få känna smaken av seger. Men, som sagt, kampen fortsätter...
Den enda segern, bestod i att Reinfeldt backade. Visst det är mycket värt i sig, men rent tekniskt och juridiskt, är det enbart mer smink på grisen.
De tekniska förklaringarna, är liktydiga med slagruta och kristallkula.
Om nu inte FRA, använder sina berömda knarkhundar till att sniffa, i vilken kabel, det finns trafik av intresse.
Nej. De nya ordalydelserna, är av '0' och intet värde.
Det finns bara en seger i matchen och det är att göra någonting åt grundproblemet, enkelt beskrivet så här:
En statlig myndighet tilltvingar sig en fortfarande kopia av all gränsöverskridande kommunikation och medborgarna har ingen insyn i granskningen av denna myndighet.
Det nya tillägget förändrar inte detta faktum på något plan. Varför ser inte Folkpartiet det?
Om det vore som du sa så skulle det givetvis vara oacceptabelt. Som jag uppfattar det nya förslaget så är det inte det som kommer att ske. Men, som sagt, djävulen sitter i detaljerna...
Ju mer jag grunnar över de 15 punkterna, ju mera övertygad blir jag att detta är fel väl. Felet sitter BÅDE i detaljerna OCH i grundprinciperna för lagen.
Det är ett systemfel när en demokratisk grundprincip kan kompromissas bort för att en klick partiledare, framfösta av FRA o försv-dep, inte ska förlora ansiktet.
Demokratin måste restaureras. Folket måste få vara med. Reellt.
Det är en stor o viktig fråga, som blivit brännhet pga av denna debatt. Riksdagsledamöter ska inte vara marionetter åt ett fåtal. Vi har valt dem för att hålla tummen i ögat på makten.
Civilkuraget måste få plats.
Ett PS, som platsar väl här, då detta är en partimärkt blogg.
Jag fick ett mail från en fd folkpartist, som nu efter FRA kallar sig oberoende liberal.
Han säger såhär, som en parallell till FRA-lagen.
Om Sverige/staten skulle öppna ett eget Guantanamo-fänglelse med tortyr och obestämd fängelsetid för de intagna.
Skulle svenska liberaler nöja sig då med att nå en kompromiss som bara tillåter lite tortyr och att ickedömda personer bara får sitta där i fem år?
Skulle det ses som en seger??????
Om alternativet är att inte uppnå något alls? Politik är inte en Hollywood-film och det nuvarande förslaget är inte perfekt, men det är bättre än det tidigare.
Om alternativet är att inte uppnå något alls, då är det knappast en demokrati i den mening vi hittills lagt in i det begreppet.
Fast jag tycker ju att vi uppnått rätt mycket...
Fast jag tycker ju att vi uppnått rätt mycket...
Jag ser ingen större skillnad. Staten har fortfarande tillgång till all trafik, massavlyssning.
Allt som skett är att man bytt lite formuleringar, och använt ord utan tydlig definition.
Jag tror att vi tolkar det som kommit fram på olika sätt och jag tror att jag har mer rätt an du...
och jag tror att jag har mer rätt an du...
Jag hoppas att du har det...
Det faktum att regeringen tänkt att §19a inte ska påverkas alls skulle jag säga betyder att väldigt lite av lagens potentiella konsekvenser förändras.
Det ligger snubblande nära att misstänka att syftet med presskonferensen var att föregripa en motion som upphäver §19a innan lagen träder i kraft. Det smarta i det här läget är att göra en motion om att specifikt riva upp §19a, eftersom det kommer att tvinga fram sanningen till ytan. Eftersom nuvarande §19a betyder byggandet av infrastruktur för massavlyssning av staten.
Skicka en kommentar