söndag 17 augusti 2008

Oops - I did it again!

Vår försvarsminister Sten Tolgfors skriver på dagens Brännpunkt i SvD om de slutsatser han har dragit av ryssarnas invasion av Georgien. Äntligen tänkte jag, möjligen ett försök tiil positivt tänkande i det moras som är svensk försvarspolitik, men ändå bara det faktum att han dragit några slutsatser måste väl vara positivt.

Lämpligen kan man hoppa över hans inledning, Sten Tolgfors tycker att Ryssland "allvarligt kränkt" Georgien (bäst att han pratar med sin partikamrat Katarina Brännström om den saken). Så låt oss i stället fokusera på de tre slutsatser han har dragit.

1) Av en numerär på 30 000 man i insatsförsvaret kan bara en tredjedel sättas in under det första året. De övriga tjugotusen tar det mer än ett år att mobilisera. Invasionen av Georgien har visat att det inte tar flera år för ryssarna att skicka in trupper i ett grannland. Tolgfors drar slutsatsen att hela insatsförsvaret behöver kunna mobiliseras inom ett år. Det krävs knappast någon Wittgenstein för att inse detta. Frågan borde istället vara, hur många man kan vi ha på fötter inom en timma, ett dygn eller en vecka? Och hur långt förslår 30 000 man?

2) Försvarsministern tycker att vi ska gå ifrån dagens uppdelning i en särskild utlandsstyrka och en nationell insatsorganisation. Verkar definitivt vara en vettig idé. De har samma uppgift, att försvara Sveriges intressen och våra demokratiska värden. Så länge som det sker i enlighet med folkrätten så spelar det ingen roll var i världen det sker. Däremot borde vi gå med i NATO. Denna konstlade uppdelning är en produkt av en förlegad neutralitetspolitik.

3) ...Rakatikuschkusch... just det... Tolgfors tycker att vi behöver FRA-lagen för att kunna veta om att Georgien eller Sverige blivit invaderade... Kommentarer överflödiga. Snälla Tolgfors, köp en tejprulle, tejpa för munnen och släng ut tangentbordet genom fönstret om alliansen ska ha någon chans att vinna nästa val. Oops I did it again!, Oups! Je suis une grosse chienneSe även Mark Klamberg, MinaModerataKarameller, Tokmoderaten

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , _