måndag 18 augusti 2008

Äntligen får man åtminstone vara lite stolt...

...över vår regering. Sverige markerar mot den ryska invasionen och ockupationen av delar av Georgien genom att frysa de militära kontakterna med Ryssland. Utrikesnämnden enades också om att de ryska trupperna måste


"upphöra med verksamhet som destabiliserar Georgien, exempelvis förstörelse av infrastruktur eller blockering av viktiga vägar. Planen för vapenvila måste genomföras snabbt och fullt ut, bland annat måste de ryska trupperna dra sig tillbaka bakom den linje de höll innan fientligheterna inleddes och den humanitära hjälpen måste släppas fram till civilbefolkningen".


Det är skönt att Sverige, vid sidan av de baltiska staterna och Polen, är det land som tydligast tagit ställning mot det sovjetiska ryska övergreppet. Nu borde Sverige samverka med dessa länder för att se till att EU börjar ta sina höga principer på allvar och sätta verklig press på Ryssland att fullständigt och ovillkorligt dra sig tillbaks från hela Georgien.

Det är också en tydlig kontrast mot den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier, som inte vill peka ut någon skyldig och därmed ger legitimitet åt den ryska invasionen och ockupationen. Detta bekräftar de farhågor som jag har haft om Tysklands hållning gentemot Moskva. Se tidigare inlägg: Tysk-Rysk vänskap och Den europeiska tragedin.


Ryssland ut ur Georgien! Sovjet ut ur Ryssland!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , _

Läs Mark Klamberg om folkrätten och kriget i Georgien + Johan Norberg, Dibbuk, Gunnar Hökmark, Tokmoderaten

Se DN, DN1, DN2, DN3, DN4 och SvD, SvD1, UNT

9 kommentarer:

Erik Hammarström sa...

än en gång får man skämmas..

Vem höjde en röst för de ca.2000 människorna i ostetien och abchasien som dödats i georgiska krigshandlingar?

inte EU, inte USA och inte Sverige.

borde vi inte fråga oss varför?

Lennart Nilsson sa...

Den ryska politiken har drabbat alla georgier, osseter, abchazer och ryssar.
Siffran 2000 är helt befängd enligt alla oberoende källor, den troliga siffran är något tiotal döda och ett hundratal skadade militärer och civila på båda sidor under den inledande fasen. Ryssarna har använt dessa uppenbart falska siffror för att påstå hävda att georgierna begått folkmord som skäl för sin invasion. Det är helt enkelt vidrigt.

Kraxpelax sa...

Särskilt oroande är klyftan mellan Medvedevs uttalanden och det faktiska handlandet. Är den ryska statsledningen entydig och stabil?

Sverige behöver rusta upp igen, och opinionsstormen mot FRA-lagen framstår som utomordentligt kortsynt.

Medlemskap i Nato ska vi kanske akta oss för! Det verkar för riskabelt. Återgång till officiell neutralitetspolitik är möjligen ett bättre alternativ.

Erik Hammarström sa...

2.000 kan absolut ifrågasättas, men "något 10-tal" när 5 byar attackeras och följden blir tusentals tals flyktingar, börjar man fundera.

vi kan se till händelseförloppet.

ryssland har fredsbevarande styrkor i osetien. de utsätts för artilleribeskjutning 5 byar angrips och tusentals flyktingar med ryskt medlemskap väller in över ryska gränsen.

är detta ett sunt agerande från georgiens sida?

Erik Hammarström sa...

Sverige har inte varit neutralt sen vi tvingades på knä under WWII.
USA var inte sena med att inse vilken roll sveriges strategiska position skulle spelat i en konfrontation med Sovjet. det finns flera flygfält i sverige vars omfattning passar annat än små svenska fighters.

Sveries nuvarande militära samarbete med USA, storbritannien och Israel går inte att klassa som neutralt.

krigsmateriell och utbildningssamarbete med länder i kristillstånd är mot våra nationella lagar men förekommer likväl.

vilka ska sverige försvara sig mot?

vi är ju iof ruskigt nära iran haha...

Kraxpelax sa...

På Kommunisternas blogg

http://www.skp.se/blogg/2008/08/19/krig-ar-barbari/#comment-727

påstås följande:

"Enligt oberoende analytiker finns det bevis för att denna konflikt var noggrant planerad och samordnad av USA, NATO och Israel."

Det är ju ytterst intresssant. Vi vill gärna se belägg för detta påstående.

Jag lade in en fråga härom, min kommentar väntar på moderering. Håll utkik.

På Esbatis blogg

http://esbati.blogspot.com/

framförs ett annat påstående av största intresse, nämligen att slipsätaren Saakasjvili tillsattes genom en CIA-dirigerad kupp. Jag lade in en kommentar med fråga som nu väntar på moderering. Håll utkik där med.

Lars-Erick Forsgren sa...

Betr rysspropagandans siffror om dödade i sydossetien o abchazien får man nog syna dem. I alla krig är sanningen det första offret.

Vilket inte är ett försvar för det dödandet heller.

Men nog är det bara lite man får vara stolt över regeringens lama protest mot den ryska invasionen av Georgien. Tänk, så mkt skarpare Palme var mot Sovjet när tanksen rullade in i Tjeckoslovakien.

Lennart Nilsson sa...

Kraxpelax,
det konstiga är inte att kommunister som Astrid och Esbati försvarar övergrepp, folkmord och förtryck, det gör de alltid. Det konstiga är hur någon människa kan bli så vansinnig att man blir kommunist.
Tyvärr verkar en del människor ha lika lätt att beundra skinande blanka stövlar nu, som på 30-talet.

Lennart Nilsson sa...

lars-erick,
jo självklart måset man titta på allt våld från båda sidor för att se om några krigsförbrytelser begåtts. Men först måste den största krigsförbrytelsen av dem alla, Rysslands ockupation, upphöra.
Jo, det är klart att det vore önskvärt att regeringen vore ännu tydligare. Jag är bara glad att den nuvarande regeringen inte står för samma kryperi inför diktaturer som GP gjorde med t.ex. Kina. Sossarna hade nog haft samma förståelse för ryssarna som sin tyska partibroder.