torsdag 14 februari 2008

De konservativaste bland de konservativa

Maria kör över moderaterna och lever i 2000-talet
Moderaterna i Stockholms län visar upp en konservatism som till och med är förvånande för ett konservativt parti när man vägrar rucka på 1634 års länsindelning, trots att det är uppenbart att tiden sprungit ifrån den och att den utgör en allvarlig hämsko för utveckling av näringsliv och infrastruktur i Sveriges hjärta.

Idag utgörs Stockholms funktionella region, dvs. det område där människor jobbar, handlar m.m. inom, av inte bara Stockholms län, utan även nästan hela Uppsala län och de östra delarna av Sörmlands län. Med nya snabba regionala tågförbindelser kan snart hela Mälardalen ingå i denna funktionella region, som med över 3 miljoner människor skulle få en tillräckligt stor arbetsmarknad för att kunna uppnå en grad av specialisering som krävs för att kunna konkurrera, inte med Sollefteå och Knäckebrödshult, utan med övriga europeiska storstadsregioner.

Nu lär ju inte moderaterna i Stockholms län kunna stoppa denna utveckling, inga andra håller med dem, inga andra partier och inte heller moderaterna i resten av landet.

– Vi är beredda att köra över moderaterna och i april räknar jag med att en klar majoritet av landstingspartierna kommer att skicka in en formell ansökan till regeringen om att Stockholm går ihop med åtminstone Sörmland. Helst ännu fler län runt Mälaren, säger folkpartiets superduktiga landstingsråd Maria Wallhager.


Detta har alla experter, och alla andra partier insett. Medan moderaterna hänger kvar vid 1634, då pendlingsavstånd bestämdes av hur långt man kunde rida till jobbet!
Se SvD

1 kommentar:

Eric sa...

Det finns all anledning att se över regionindelningen, men det kanske inte måste bestämmas på några veckor som Wallhager krävde i Västerås nyligen. Det är inte seriöst. Och varför gå ut i media och kaxa upp sig med att "vi är beredda att köra över moderaterna"? Är det så folkpartiet tycker att ett samarbete ska gå till?

Glöm inte heller bort att folkpartiet i Stockholms stad är emot en storregion och att partiet på regeringsnivå är överens med moderaterna, centern och kd om att nya regionbildningar får anstå till efter valet 2010.