torsdag 14 februari 2008

Ektorps centrum

Centrala Ektorp i slutet av 60-talet.

Ektorps centrum är ett stadsdelscentrum på östra Sicklaön som byggdes i början på 70-talet. Som så många andra liknande centra som brottas man nu med en hårdnande konkurrens från de nya jättecentra som växer upp. För Ektorps centrum handlar det om att kunderna lockas av det stora utbudet i Maxi (1,5 km bort), Forum (2 km bort) och Sickla (4 km bort).

Samtidigt är det viktigt att behålla servicen för de 10.000 invånarna i närområdet, så att man inte blir beroende av bilen för att göra sina inköp.Ektorps centrum idag


Ektorps centrum har ett bra läge för utbyggnad med många busslinjer som passerar på Värmdövägen och förhoppningsvis snart också tunnelbana. Man kan säga att Ektorps centrum utgör en kota i Nackas ryggrad, från Henriksdal till Orminge.


Det finns alltså starka skäl att bygga ut detta centrum med både bostäder och arbetsplatser.


Kommunens planerare har nu kommit fram med ett förslag till program för utbyggnaden, där man vill bygga ca. 150 lägenheter i centrum. I programförslaget skapar man också en torgyta genom att kraftigt minska parkeringen på torget.
Ektorps centrum enligt programförslaget

Från Folkpartiets sida tycker vi att det finns mycket som är bra med förslaget, t.ex. att man skapar en öppen torgyta för människor istället för bilar, och att det kommer nya bostäder som ger ett äkat underlag för affärer, caféer, restauranger m.m. Men vi tycker att det är för försiktigt, vi vill skapa ett riktigt centrum för hela östra Sicklaön genom att bygga fler bostäder och inte minst skapa ett landmärke i form av ett högt hus, 15-20 våningar. Vi vill också ändra trafiklösningen så att parken i det sydvästra hörnet binds ihop med torget och att torget öppnas upp mot söder så det blir en riktig soldränkt piazza.


Vad tycker du?

Inga kommentarer: