söndag 6 januari 2008

Barnsligt tjat om kungaprogram

Flertalet svenskar vill ha monarki. Systemet är ärftligt och kungafamiljens medlemmar har inte normal yttrandefrihet dvs. de ska avhålla sig från politiska kommentarer. Inte heller anses det god ton att de försvarar sig mot allehanda fåniga påhopp. Kritisera gärna den dag de slutar sköta jobbet. Tills dess kan man begära lite vanligt hyfs även av svenska media.

1 kommentar:

jw sa...

Det är svårt att förstå att kungahuset har ett så starkt fäste i Sverige. Att monarkin - en odemokratisk institution och kvarleva från en förgången tid – där ämbetet går i arv fortfarande kan bestå är en gåta.
Statschefen föds till sitt ämbete, kan inte väljas, avsättas eller åtalas. Kungen kan begå vilka brott som helst utan att straffas. Som bekant gäller inte likhet inför lagen för kungahuset.

Under ett statsbesök 2004 hyllade Sveriges statschef envåldshärskaren och sultanen av Brunei med det famösa uttalandet – ”sultanen har en kolossal närhet till folket”.
Sedan delade kungen ut serafimerorden – den högsta i sitt slag - till Hassanal Bolikiah diktatorn av Brunei.

För statsbesöket betalade UD alla kostnader för kungen, drottningen och även för medföljande personer från hovet.
Det sägs att den sittande demokratutredningen får diskutera allting som står i grundlagen, men inte
monarkins framtid. Det är mycket märkligt att ansvariga politiker accepterar denna odemokratiska ordning.

För några år sedan gjorde Svenska Dagbladet en undersökning som visade att 167 av 349 riksdagsledamöter var för republik. En intressant fråga är hur preferenserna ser ut inom Fp i Nacka med liberala traditioner från Karl Staaffs dagar och demokratins genombrott i Sverige i början av förra seklet?