måndag 22 oktober 2007

Seger i Polen och på Åland men inte i Schweiz

Valet i Polen slutade med seger för liberale Donald Tusk över de högerpopulistiska tvillingarna Kaczynski. Det känns väldigt hoppingivande att det största av de nya EU-länderna väljer att göra sin flirt med dumheten kort, och istället fortsätter med framsteg, europeisering och liberalisering. Att ha en förnuftig partner i Warszawa är också viktigt för den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken. Att ha ett stort mått av samsyn med Polen stärker våra möjligheter att skapa ett manöverutrymme i förhållande till det nya Ryssland. Grattis Polen! Se DN, SvD.
Ett betydligt mindre val genomfördes på Åland. Men också här spöade liberalerna alla andra. Liberalerna gick fram från sju till tio mandat, också centern ökade något från sju till åtta mandat. Sossarna förlorade mest. De senaste tre åren har landskapsregeringen bestått av en koalition mellan centern, sossarna och moderaterna! Se DN och SvD, (som båda tyvärr innehåller en del faktafel).
I Schweiz gick det sämre. Det xenofoba Schweiziska Folkpartiet, som redan var största parti, gick ännu mer framåt. Det lär inte göra det lättare för Schweizarna att ta sig in i det 21:a århundradet. Se DN.

Inga kommentarer: