måndag 22 oktober 2007

Nu är hösten här


Posted by PicasaEklidens skola lyssnade idag på Erika Bjerström, som berättade om den kommande miljökonferensen på Bali. Varje klass hade fått förbereda sig och skulle ta ställning till fyra frågeställningar vars svar Erika Bjerström skulle ta med sig till Bali i december. Klasserna hade fått ta ställning utifrån att de var ett land, alltifrån USA till Pakistan. Det fanns alltså 24 länder representerade.
De fyra frågorna var:
  1. Är det den rika gamla världen som ska stå för största jobbet att lösa klimatproblemet?
  2. Ska Kina och Indien vara med på samma villkor som den rika världen?
  3. Ska resten av världen straffa USA om de fortsätteratt vägra gå med på bindande åtaganden att minska sina utsläpp?
  4. Ska den rika världen betala för att afrikanerna får tillgång till ren teknik så att deras tillväxt blir klimatvänlig?

På samtliga frågor svarde en klar majoritet av "delegaterna" JA även om det fanns några spridd NEJ-röster.

Givetvis så var inte alla helt med på allvaret och att mycket av världens framtid står på spel nu i december. Visst förstår man att vi i den rika världen kanske måste avstå från mycket som vi finner självklart. De förstår också att det blir svårt för ett parlament att genomdriva lagar som hotar vårt välstånd. Men är det välstånd att kunna flyga till Thailand över jul? Vem skulle vinna röster på ett förbud att nöjesflyga på detta sätt?

Alla förstår också att vissa lagar är givna, det finns inget parlament som stiftat naturlagarna. Kanske kan vi nöja oss med ett grönt vetefält i Skåne?

Björn Carheden

Inga kommentarer: