lördag 15 september 2007

Man blir illamående...

Göran Skytte skriver i dagens SvD om 68-rörelsen med anledning av Peter Birros TV-såpa "Upp till kamp". Han skriver om diktaturkulten och hur i rörelsen "[l]edarstilen var totalitär, grupptrycket kompakt, för att inte tala om kvinnoförtrycket." Dessa människor kom att påverka dagens Sverige och skapa mycket av de problem vi ser idag:

"Med start i tal om ”idealitet” och ”solidaritet” utvecklades ett samhälle och ett tänkande där människorna mer än någonsin tidigare blev själviska och egoistiska. 68 födde kravmaskinen, och kravmaskinen födde människor som drog nytta av tankarna på idealism och solidaritet, men som i praktiken levde (på andras bekostnad) efter helt andra värderingar: allt ditt är mitt, men du har ingen rätt att kräva något av mig."

Och nu sitter det gamla 68-or på SvT och visar hyllningsfilmer till sitt eget diktaturkramande. Man blir illamående. Tänk om ett gäng gamla nazister på SvT tilläts visa en TV-serie där de hyllade sin ungdoms mannamod...

4 kommentarer:

Hemlige sa...

"[l]edarstilen var totalitär, grupptrycket kompakt, för att inte tala om kvinnoförtrycket."

Göran skytte gör en lysande beskrivning av regeringen efter 1 år vid makten.

Anonym sa...

Världsrekord i Godwins lag! Grattis!

Pengator sa...

Det sitter en ensam gammal 68-a på SvD och kräker drapor om hur "Solidaritet och idealism blev egoism och slapphet". Han fattar dock aldrig hur träffande den rubriken beskriver honom själv.

Jerker sa...

Pengator, du tog orden ur min mun. Maken till egocentrisk människa som tolkar sin omvärld utan någon som helst självdistans får man leta efter