måndag 9 februari 2015

Vräkningar och barn


Häromdagen kunde man läsa i DN om de vräkningar barn som drabbas. Jag blir alltid lika upprörd varje gång som det händer. När väl en vräkning sker är det så oerhört svårt att komma in på bostadsmarknaden igen. För att få hyresrätt krävs att man har en stadigvarande inkomst och att den är så pass hög för att uppfylla hyresbolagets villkor. Har man väl hamnat i en skuldfälla, blivit vräkt eller att man inte uppfyller kraven som bostadsbolagen kräver så är man i princip utestängd för ett förstahandskontrakt.

Vräkningar förekommer och orsakerna till det är många. Det finns de som inte har råd och det finns de som ser hyran som tyvärr ser hyran som en oförutsedd utgift. Det finns även de som prioriterar betala andra utgifter framför hyran vilket kan få vräkning som följd.

Socialtjänsten i Nacka har en person som arbetar med att just förebygga vräkningar. Varje månad får kommunen information från de olika hyresbolagen om vilka som inte har betalat hyran. På något sätt kontaktas dessa personer. Antalet vräkningar senaste tiden i Nacka har jag inte information om idag men det har minskat sedan Nacka började med det förebyggande arbetet. I DN kunde man åtminstone läsa ut att inga barn i Nacka vräktes under år 2014.

Nu ska man ta informationen om antalet barn som vräks lite med en nypa salt. Om en person har barn men barnet bor på annan ort räknas denna person som ensamstående med barn. Bli personen vräkt ser det ut i statistiken som att barn har vräkts fast barnet bor på annan ort.

Inga kommentarer: