fredag 17 oktober 2014

App för ekologiskt fotavtryck skulle hjälpa oss leva mer mijövänligt


Global Footprint Network, som samarbetar bl a med WWF, skriver i sitt nyhetsbrev den 15:e oktober att man ska starta en "Crowd funding" kampanj för att få in pengar till en mobilapp version av sin "Personal footprint calculator". Crowd funding betyder att man vänder sig till allmänheten för att få in pengar och deras Personal footprint calculator är ett frågeformulär där man kan fylla i sin livsstil - hur man bor, vilka transportsätt man använder, hur mycket man flyger, vad man konsumerar och hur det är producerat, för att beräkna sitt eget avtryck på miljön.
Jag fyllde i webversionen av deras miljökalkylator som fortfarande är under utveckling (Sverige fanns inte med så jag valde Schweiz): Vi bor i lägenhet, en bil på 4 personer, vi äter någon form av kött de flesta dagar i veckan, vi åker utomlands en, ibland två gånger per år med familjen. Sådant som känns helt normalt för en svensk medelklass familj.
Slutresultatet blev att det behövs 3.2 planeter som jorden ifall alla skulle ha vår livsstil. Det är tankeväckande. En mobilapp där man kan hålla koll på sitt eget ekologiska fotavtryck skulle kunna få oss att fundera mer vad vi själva kan göra. Det skulle kunna bli en sorts stegräknare för miljön. Hur många fotavtryck har jag satt idag? Kan jag ändra på mina vanor åtminstone lite grann, för att bli miljövänligare? Vi som individer kan ta större ansvar själva och kanske minska behovet att någon annan inskränker vår rörelsefrihet eller konsumtionsmönster genom olika regleringar och avgifter.
Det blir helt klart en utmaning att bygga en sådan mobilapp men jag skulle definitivt ladda ner den. Kanske skulle vi kunna jämföra oss med varandra, ungefär som när arbetsplatser och skolor arrangerar tävlingar om vem som gått längst med stegräknare. Vi tycker om att tävla så varför inte tävla om att bli miljövänligare?
Med gröna hälsningar,
Joakim Olofsson
FP Nacka
 

Inga kommentarer: