måndag 2 juli 2012

Ronny räddar Nacka (och Ryssbergen)
För ett drygt ett är sedan skrev vi en dödsruna för den unika urskogen i Ryssbergen. En majoritet bestående av moderater och sossar hade beslutat att bygga en motorled rakt igenom den. Det projekt som kallas Kvarnholmsbron.

Idag kom Mark- och miljödomstolens dom angående det överklagande som naturskyddsföreningen i Nacka och ett antal boende i Vikdalen gjort angående bygget av Kvarnholmsbron. Och domen är väldigt tydlig. Detaljplanen upphävs. Projektet är inte i närheten av att uppfylla miljökvalitetsnormerna. Brons chanser är ungefär lika ljusa som för en kall öl under en EM-final.

Det är många som har anledning att vara glada idag. Inte bara Folkpartiet, Naturskyddsföreningen och de boende i Vikdalen, som aktivt bekämpat detta vansinniga projekt.

Den förbindelse som var tänkt att korta avståndet mellan det nya bostadsområdet på Kvarnholmen och shoppingen i Nacka Forum med fyra km skulle komma att kosta Nackas skattebetalare 300 miljoner. Minst, dvs. om detta projekt till skillnad från alla andra liknande projekt inte skulle dubbla eller tredubbla kostnaden innan det är färsdigt. Och det i en kommun som redan nu ökar sin låneskuld med tre miljoner om dagen. Ungefär som om regeringen i Aten skulle presentera en plan för att bygga en bro till Egypten. Om man dessutom lägger till att förbindelsen skulle dras rakt igenom den unika urskogen i Ryssbergen. En nyckelbiotop som Skogsstyrelsen beskriver som "ett Tyresta i miniatyr", inom synhåll från Gamla Stan. Faktum är dessutom att det är en trafiklösning som åstadkommer mer problem än den löser. Den skulle leda till ökad trafik i stora delar av centrala Nacka.

Inte konstigt att nästan ingen Nackabo vill ha bron! Trots att kommunen lagt hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar på att de borde älska den.
Så ett jättestort tack till Nackas Naturskyddsförening och dess duktiga ordförande Ronny Fors från alla Nackabor (minus Erik Langby och ett par sossar, och de är nog också glada innerst inne).
PS. Det stora tyska byggbolaget Bilfinger Berger som vann upphandlingen om att bygga bron är nog inte heller så glada. DS.

1 kommentar:

Anna-Karin Boréus sa...

Här kan man även läsa vad Lars Epstein har skriivit i dagens DN.
http://www.dn.se/blogg/epstein/2012/07/03/bade-nacka-kommun-och-lansstyrelsen-far-baklaxa-av-mark-och-miljodomstolen/