fredag 30 mars 2012

Persikan

Igår har jag tillsammans med några andra folkpartipolitiker från andra kommuner i länet varit på studiebesök på ett vård- och omsorgsboende i Tensta som heter Persikan. På detta äldreboende finns avdelningar för de som har persiska eller arabiska som modersmål. Personalen talar förstås det språk som krävs för att de ska kommunicera med de boende i och med att många förlorat det svenska språket. Det är mer självklart för persisktalande att vara på ett boende än för arabisktalande eftersom de har som kultur att ta hand om familjen själv.

På Persikan har man minst 2 aktiviteter sker varje dag. Det kan tex vara sittgympa, gångträning, högläsning. Mest populärt är bingo. Högtider firas mer än gärna och då alla högtider som bara finns. Nu firas det persiska nyåret och nästa vecka ska påsken firas. Religionen är inte så viktig men maten, dansen och underhållningen är ser man alltid fram emot. Därför firas alla högtider oavsett religion eller tradition.
Maten är god. Åtminstone den lunch jag fick som bestod av lax, grönsaksris, yoghurt, sallad och sås på bla spenat, yoghurt och sallad. Vi åt tillsammans med de boende på en avdelning. Det gick ju inte att prata med varandra men det gjorde inget. Vi gjorde förmodligen deras dag lite mer spännande än den annars hade varit.

Visst förekommer det klagomål. Det största klagomålet handlar om att det är för lite utevistelser. När man sedan frågar de boende varför får man till svar att det är för kallt ute. För många av de boende är det helt otänkbart att gå ut om det är minusgrader ute.

Här nedan en bild på det traditionella persiska nyårsbordet.


Inga kommentarer: