onsdag 28 december 2011

Nytt bränsle i nämndemannadiskussionen

Så var det dags igen för en ny vända i diskussionen om nämndemännens existens. Ett flertal motioner på FPs landsmöte nyligen tog upp frågan om nämndemän, en del ville ta bort allt lekmannainflytande, andra - som vår från Nacka - ville avpolitisera domstolarna. Tyvärr insåg inte vår partistyrelse att detta är en fråga i tiden, där FP borde ta på sig ledartröjan och avpolitisera domstolarna.

Det märkliga med debatten är att ingen tycks fundera på hur det skulle fungera, om alla nämndemän försvann. Vill vi verkligen att en ensam domare ska kunna döma till fleråriga fängelsestraff utan att argumenten prövas i någon som helst överläggning annat än i ensamdomarens hjärna? Vilket lotteri vore inte det? Eller ska rättsväsendet få skattemedel, som täcker fler juristdomare i tingsrätt? Knappast troligt.

Det är bra om man tänker till, innan man kastar ut barnet med badvattnet!

1 kommentar:

Jesper Svensson sa...

Hellre en ensam utbildad domare dömer än en majoritet nämndemän som inte är juridiskt kunniga. Vad gäller argumentet hur det alternativa systemet ska se ut så bör det naturligtvis utredas. Men jag tycker att enklare mål bör kunna avgöras av en ensam juristdomare, mer komplicerade av flera.