måndag 19 december 2011

En riktigt vit jul!Äntligen faller stora vita flingor utanför fönstret och vi kan åtminstone börja hoppas på att också denna jul blir som jular ska vara, innan klimatförändringen slagit till på allvar, gnsitrande vit.
Tyvärr är det inte all som längtar till julen. Många går runt med en klump i magen och hoppas att helgen försvinner så snart som möjligt. Det gäller många ensamma vuxna, utestängda från familje- och släktkalas, under den högtid som framför allt är barnens och familjernas.
Men det gäller också många tusen barn i vårt land. Barn som vet hur det kommer att sluta. Pappa och/eller mamma kommer att fira lite för mycket. När julfirandet framåt kvällen övergår i en tragedi. Med förnedring, gråt, äckel och kanske t.o.m. våld. För så ser det ut varje jul, och kanske alla andra helger också. Något som man också bär med sig som en skam när man kommer tillbaks till skolan och ska berätta för kompisarna hur julen var.
Därför borde vi alla vuxna, och i synnerhet vi som firar julen med barn, ha en vit jul i år.
Julen är barnens högtid. Barn ska inte dricka och de borde kunna förvänta sig att vi vuxna inte heller gör det på deras högtid. Oavsett hur ansvarsfulla vi är och hur bra vi är på att hantera alkohol, så är vi inte särskilt mysiga efter några glas öl, kanske i våra egna ögon, men definitivt inte i barnens.
Jag tror att en av de viktigaste gåvor vi kan ge våra barn är insikten om att man inte behöver förknippa alla högtider och fester med alkohol. Att festen inte skapas av alkoholen, och att det går lika bra utan. Åtminstone en gång om året.
Framför allt måste vi tänka på alla de hundratusentals familjer där festen inte alls blir någon fest pga. alkoholen. Där mamma och pappa blir pinsamma och äckliga, kanske t.o.m. våldsamma. Om vi andra kan börja med att bryta sambandet mellan julfirande och sprit, så kan vi kanske så ett frö som hjälper också dessa familjer.
Så låt oss fira en vit jul! Sen kan den som vill festa loss på när barnen inte är närvarande.

Inga kommentarer: